Vi erbjuder

Vad gäller om jag ska jobba i Danmark?

Jag funderar på att arbeta i Danmark och jag skulle vilja veta vad jag bör tänka på för att inte gå på några minor när det gäller lön, villkor och a-kassa?
LISA

Publicerad: Uppdaterad:

Fråga experten SVAR: Danmark har under många år haft en betydligt bättre arbetsmarknad, och de har varit mer framgångsrika inom life science än Sverige.

Därför är bra för karriären att arbeta i Danmark. Men det finns några skillnader mellan svensk och dansk arbetsmarknad, som är bra att känna till.

I Danmark gäller "flexicurity", som innebär färre regleringar genom lagar och avtal. Det är lättare för arbetsgivare att både anställa och säga upp personal i Danmark. I gengäld är trygghetssystemen mer utbyggda än i Sverige, med till exempel en generösare arbetslöshetsförsäkring.

Den svagare anställningstryggheten och ofta avsaknad av kollektivavtal innebär att du måste vara noga med ditt anställningsavtal. Du måste själv se till att viktiga förmåner kommer med i avtalet, som till exempel tjänstepension, sjukförsäkring och uppsägningstider.

Naturvetarna har en mall, där du kan se vilka förmåner som finns i ett svenskt kollektivavtal. Danska arbetsgivare betalar in mindre i arbetsgivaravgifter och kollektivavtalade avgifter. I Danmark får du stå för en del av dessa förmåner själv.

Därför ska lönen vara 20-50 procent högre, beroende på övriga förmåner. Arbetar du i Danmark och bor i Sverige betalar du skatt i Danmark där skatten är högre. Men det finns särskilda regler för dem som pendlar vilket är viktigt att ta reda på. AF Öresund och Skatteverket har mer information.

Du ska vara med i dansk a-kassa, men var noga med att inte lämna svensk a-kassa förrän du har blivit medlem med i dansk a-kassa. Mellan a-kassorna finns övergångsregler, vilket innebär att du får räkna tiden i de olika kassorna.

Som medlem i Naturvetarna kan du utan kostnad bli gästmedlem i Dansk Magisterförening eller Jordbrugsakademikerne  under ett år och få fackligt stöd, bland annat för att kontrollera förslag till anställningsavtal och lönelägen för olika yrkeskategorier.

Mer om gästmedlemskap

Mer om kollektivavtal

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies