Fråga oss här!
Vi erbjuder

Underkastelsen – en film om gift i våra kroppar

I våra kroppar finns hundratals kemikalier. Filmaren Stefan Jarl skildrar i den nya dokumentärfilmen Underkastelsen detta hot. Guide genom filmen är Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.
Publicerad: Uppdaterad:

film Stefan Jarl är Sveriges kanske mest kände dokumentärfilmare som gjort flera filmer som fått en stor roll i samhällsdebatten. Mest känd kanske trilogin Dom kallar oss mods är (där första filmen kom 1968), och när det gäller människor och miljö gjorde han filmen ”Naturens hämd” som kom för ungefär 25 år sedan.

Åke Bergman berättare att han omedelbart tände på Stefan Jarls idé om filmen.
- Kemikalier, hälsa och miljö hade varit del i min forskning, undervisning och övriga aktiviteter i nästan 35 år när han kom till mig. Hälsoaspekterna av användning av många kemikalier är tyvärr bara rudimentärt kända. Det krävs så mycket, mycket mer kunskap (forskning) men också bättre kontakt mellan forskare, samhälle och särskilt beslutsfattare, säger Åke Bergman till Stockholms Universitets hemsida.

Hundratusentals kemikalier

Underkastelsen är en film om det kemikaliesamhälle som växt fram efter andra världskriget. Det finns hundratusentals kemikalier och många av dem är giftiga för människor och andra levande varelser. Vad händer då när till exempel flamskyddsmedel och mjukgörare (ftalater) kommer in i våra kroppar? Ett stort antal ledande forskare och politiker från olika håll i världen beskriver i filmen hur detta kemikaliesamhälle uppstått och vilka faror det innebär.

Följer Eva Röse

I filmen följer Stefan Jarl också skådespelerskan och vännen Eva Röse under hennes graviditet och när hon föder sitt barn. Eva Röse testas för att se vilka gifter hon har i sin kropp.
Stefan Jarl tar ofta upp samhällsproblem i sina filmer. Hans förhoppning är nu att Underkastelsen ska fungera som ett bidrag till debatten om kemikalieframställning och förmedla forskningsresultat på området.
Underkastelsen har i dagarna haft premiär i Köpenhamn. I Sverige premiärvisas den 23 april på ett tiotal biografer hos Folkets bio. Nästa år kommer den även att visas i svensk tv.

 

Mer information om filmen i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Filmen Underkastelsens webbplats.

 

Kommentarer

Camilla Åkesson 2010-11-26

Tips för en giftfri livsstil, giftfria leksaker, giftfria ekologiska barntillbehör m.m: http://www.hallbarlivsstil-webbmagasin.com Varmt Välkommen att besöka Hållbar Livsstil Webbmagasin!
Kommentera