Fråga oss här!
Vi erbjuder

Trygghetsrådet har hjälpt fyra av fem uppsagda till nytt jobb

Hallå där, Carl-Gustaf Leinar vd för TRR Trygghetsrådet som under krisåret 2009 hjälpt fyra av fem uppsagda tjänstemän till nytt jobb.
Publicerad: Uppdaterad:

hallå där Vad är ert framgångsrecept?

– Vi jobbar utifrån individens situation. Våra duktiga rådgivare utbildar den uppsagda för att bli skicklig på att söka jobb. Sedan handlar det om att genom coachning och att utmana och hitta motivation få uthållighet i processen. Genom ett starkt varumärke har vi lyckats locka till oss duktiga seniora rådgivare och coacher.

Vilka får hjälp?

- Vi är specialiserade på tjänstemän inom den privata sektorn och jobbar nära marknaden och har 250 medarbetare på drygt 40 platser i landet och har kunskap om lokala och nationella trender och känner rätt aktörer. 

Hur går det för naturvetarna?

–  102 av de tjänstemän som sökte vårt stöd förra året angav att de var medlemmar i Naturvetarna och min generella bedömning är att det gått minst lika bra för dem som för övriga. Vilka är det som anställer nu?
– De mindre företagen som inte är exportberoende och de offentliga arbetsgivarna.

Hur tolkar ni de positiva siffrorna?

– Dels att många borde bytt jobb tidigare, det lönar sig, du breddar dig, skapar nya nätverk och utvecklas. Akademikerna drabbas inte lika hårt som i de senaste nedgångarna. Många av de uppsagda är i produktion eller nära produktion. Företagen vill däremot inte bli av med sin personal inom forskning och utveckling. Scania, Volvo lastvagnar och andra storföretag har ändrat strategi sen nedgången i början av 2000-talet och behåller många kvalificerade personer.

Är det fortsatt fördel akademikerna?

– Om inget akut händer verkar det som att det är en stor fördel att vara akademiker i den här krisen. Tjänstesektorn som har relativt många akademiker har klarat sig bra i denna lågkonjunktur, dessutom får de som förlorar jobbet ofta snabbt ett nytt. Vi är försiktigt optimistiska inför framtiden och tror att aktiviteten på arbetsmarknaden ökar under 2010 och tar ordentlig fart 2011.

 

Fakta:
2009 var ett rekordbra år för Trygghetsrådet, trots att ca 27 000 tjänstemän blev uppsagda lyckades 84 % hitta ett nytt jobb eller starta eget företag efter bara sju månader att jämföra med förra lågkonjunkturens 12 månader. 88 procent fick en lika bra eller bättre befattning på det nya jobbet och 73 procent fick lika bra eller högre lön.

Kommentarer

Ann-Sofi Sjöberg 2010-02-24

Hej Katja!
Jag har läst din kommentar. TRR är sedan drygt 30 år specialister på att stötta privatanställda tjänstemän till nya jobb. Alla får en rådgivare och stödet utgår från varje person.
Jag hoppas naturligtvis att du vill använda vårt stöd om du kommer att behöva det, men det går att välja annan leverantör än TRR. Jag bifogar en länk där du finner all information om detta och om TRR.
Klistra in denna länk: http://www.trr.se/Om-TRR/Detta-ar-TRR/Att-valja-annan-leverantor/
Med vänliga hälsningar
Ann-Sofi Sjöberg
Informationschef TRR Trygghetsrådet

Katja Ek 2010-02-18

Min undran är om ni har information om hur resultatet är för andra aktörer inom omställningsområdet. De som omfattas av TSL har flera aktörer att välja mellan. Hur ser valfriheten ut för oss som är tjänstemän, är den lika god som på TSL? Finns det bara Trygghetsrådet att välja mellan. Hur stor del av marknaden har de? Vore intressant att ta del av mer kunskap på området.
Kommentera
Tack för din kommentar