Fråga oss här!
Vi erbjuder

Tack naturvetare och Naturvetenskapen

Samma dag som Naturvetarnas kongress ägde rum i november förra året, födde jag vår son. Fem dagar senare fick jag känna hans tyngd på mitt bröst för första gången. Då vägde han 446 gram. Min kupade hand kunde täcka det mesta av hans kropp.

Publicerad: Uppdaterad:

Ledaren Att han lever idag är mycket tack vare den naturvetenskapliga kunskap som finns. Vi hade räknat med att han skulle stanna i livmoderns skyddande miljö fyra månader till. I stället har han umgåtts med en lagom dos snälla bakterier på vår hud för att träna sitt immunförsvar. En respirator har andats åt honom, en kuvös har hjälpt honom att hålla värmen. Röntgen- och ultraljudsapparater har kontrollerat hans lungor, hjärta och hjärna. Mätare har noggrant mätt mängden syrgas och koldioxid i hans blod. Blodprover har visat hans blodvärde, salter och bilirubin så att behandling har kunnat sättas in i tid.

När vi kontrollerade att sondslangen för bröstmjölken låg i magsäcken använde vi lackmuspapper. Då gick mina tankar till högstadiets kemilektioner. Tack biologi, fysik, kemi och matematik – utan er hade detta inte varit möjligt.

Det är lätt att ta för givet att vi ska kunna se vad som finns och händer inne i vår kropp. Med röntgen och ultraljud är det möjligt, tack vare hundratals år av naturvetenskaplig forskning som lärt oss tillräckligt om de vågor vi behöver och hur vi ska tämja dem. Så häftig kunskap som blivit så lättillgänglig. En dag kom läkaren med en rullbar ultraljudsutrustning. Tre minuter senare dyker hjärtats kamrar upp på bildskärmen, trots att det finns inne i en bebis som endast väger drygt ett kilo.

Det handlar förstås inte bara om kunskapen i sig, utan också om alla människor som använder sig av den och gör fantastiska insatser. Naturvetare som arbetar i det tysta och inte alltid syns. Sjukhusfysikerna som arbetar med röntgen och strålningsdoser. Mikro- och molekylärbiologer och biomedicinare som tar fram mediciner. Vår sons blod analyseras av biomedicinska analytiker och hans kost balanseras av dietister.

Idag väger han över tre kilo och jag vill tacka alla som gjort det möjligt för honom att leva. Tack än en gång.

Text: Madelen Nilsson

Kommentarer

Johan 2010-08-25

Jag vill också arbeta med sådan naturvetenskap och teknik! Men arbetsmarknaden har förvägrat mig detta i tio år, trots att jag har naturvetenskaplig utbildning (och är medlem i Naturvetarna). Kan ingen hjälpa mig? Ödmjukast (undertecknad) PS Jag behöver ingen arbetscoachning, sådant har jag fått nog av. Jag behöver arbetsförmedling, i ordets verkliga betydelse.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies