Vi erbjuder

Svininfluensan i backspegeln

Handsprit, massvaccinering och larmrapporter i media. Så kan svininfluensan sammanfattas i efterhand. En fråga för framtiden är om Sverige ska ha en egen produktion av influensavaccin.
Publicerad: Uppdaterad:

pandemi Lyckad strategi eller löjlig hysteri – hur klarade Sverige svininfluensan? Det var rubriken på ett seminarium under årets Vetenskapsfestival i Göteborg. I panelen fanns några av nyckelpersonerna från myndigheter, forskarvärlden och media. Alla var de slående överens om att Sverige skötte sig efter omständigheterna bra.

Väntad pandemi

En som tidigt anade vad som var på gång var Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Den 25 mars 2009 stod han inför riksdagen och pratade om zoonoser – sjukdomar som sprider sig från djur till människor. Han förutspådde att världen snart skulle drabbas av en ny pandemi som utvecklats från däggdjur eller fåglar och komma från ett tättbefolkat land i Asien. En månad senare kom de första rapporterna om svininfluensan. Den kom inte från Asien utan Mexico, annars stämde Björn Olsens förutsägelse skrämmande väl.
– Det visade sig att den här pandemin inte hade samma sting som exempelvis spanska sjukan. I efterhand kan vi se den som en övning inför vad som komma skall. För nya pandemier kommer, var så säkra.

Liv räddades

I Sverige avled 27 personer till följd av svininfluensa. I världen närmare 18 000. Länderna hade olika strategier. I Sverige valde myndigheterna att massvaccinera. Sammanlagt var det 60 procent av befolkningen som vaccinerades. Statsepidemiologen Annika Linde på Smittskyddsinstitutet är nöjd med insatsen.
– Vi räknar med att vi har räddat någonstans mellan 30 och 40 liv tack vare vaccineringarna.
Hon får medhåll av Anders Tegnell, dåvarande chef på socialstyrelsens smittskyddsenhet. Han är särskilt nöjd över att myndigheterna kunde arbeta åt samma håll i den här frågan.

Media kritiserad

En sida som har fått ta en del kritik för sin rapportering är massmedierna. Men Karin Bojs, vetenskapsredaktör på Dagens nyheter, försvarade mediernas bevakning som i största delen korrekt.
– Visst har det funnits en del överdrifter, men i stort sett är jag nöjd med medias och min egen insats.
Den enda gången debatten hettade till var när det gällde om Sverige ska satsa på en vaccinfabrik. Björn Olsen såg det som ett ansvar för ett rikt land som Sverige att göra det, inte bara för att kunna förse oss själva med vaccin utan också kunna bistå tredje världens länder när nästa pandemi inträffar. Anders Tegnell svarade att en sådan satsning både är för dyr och komplicerad för ett litet land som Sverige.

Av Karl-Johan Börjesson  

Kommentarer

Martin Wikström 2010-06-09

Efter att under 2009 har arbetat i Washington, bland annat med vissa frågor runt pandemin, kan jag konstatera att trots att de internationella organisationerna (WHO mm) fick en del kritik så skötte de det hela relativt väl. Vid pandemins början fanns inte möjligheter att se hur allvarligt det skulle bli. Samordningen mellan amerikanska myndigheter (CDC, FDA, NIH med flera) och mellan länder fungerade också relativt väl. Det finns en hel del förbättringsmöjligheter men det bådar ändå gott för framtida pandemier.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies