Vi erbjuder

Se upp för miljö- och etikfonder

Många naturvetare frågar efter etik- och miljöfonder. Det finns en vilja att pengarna används till projekt som gör nytta och har en etik- och miljöprofil.
Publicerad: Uppdaterad:

Men det är lätt att gå vilse och bli lurad. En undersökning som Svenska Dagbladet har gjort visar att både etiska och miljövänliga förvaltare, som till exempel KPA, investerar i miljövidriga projekt. Detsamma gäller bankerna SEB, Nordea, Handelbanken och Swedbank.

Utvinner oljesand

Flera av bankerna rekommenderar globala etikfonder, som investerar i bolag som utvinner oljesand och ifrågasatta gruvbolag. Granskningens slutsats är att det inte är någon större skillnad mellan etikfonder och vanliga fonder.
– Det visar att det är små möjligheter att påverka företag som bedriver miljövidrig verksamhet. Risken att bli utsatt för bojkott eller hamna vid skampålen är liten, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar.
Han menar att man som fondsparare knappast kan påverka företagen genom sina fondval.
– Vill man som privatperson gör något bra för mänskligheten är det bättre att engagera sig politiskt. Sedan kan det kännas bra för mig som privatperson att inte köpa fonder som investerar i oljeutvinning eller annan verksamhet som jag inte gillar.

Svårt att påverka

Jonas Lindmark påminner om att man som aktiehandlare har svårt att påverka bolagen.
– Om jag köper en aktie så går inte pengarna till företaget, utan till den som säljer aktien. Därför har jag som aktieköpare ingen påverkan på företaget.
För den som vill tjäna pengar avråder han från att investera i miljöteknik.
– Jag är skeptisk efter tre år av nedgång. Bubblan har spruckit. Å andra sidan är aktierna lägre värderade nu och den som tror på uppgång har större chans tjäna en slant.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Pontus Andersson 2010-11-10

Hej och tack för en trevlig tidning! Angående er artikel om miljö- och etikfonder blev själv själv upprörd när jag kort efter mitt byte till KPA fick köra att de investerar i oljesanden i Kanada. Jag mailade då miljöchefen och fick ett ganska bra svar och refererar till det: Ja miljö- och etikfonderna är där, men de ställer krav! Jag blev först upprörd när det uppdagades att mina miljö- och etikfonder investerade i Kanadas oljesand och drog liknande slutsatser som artikeln i Naturvetaretidningen nr 8 2010. Men efter mailkorrespondens med fondens miljöchef så kunde vi konstatera några saker: *Man undviker helt vapen/tobak/alkohol *Man går medvetet in i endel företag som har mindre bra etik och miljöarbete men ställer då krav till förbättring, detta till skillnad från andra fonder/investerare som enbart ser till avkastning Alla aktieägare har rätt att föra fram sin talan och ju fler som går med i miljö- och etikfonder desto starkare blir den rösten. Vi behöver både jobba fram allt det fina men även tvätta bort det smutsigaste på dem fula aktörerna. Pontus Andersson Livsmedelsagronomstudent vid SLU
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies