Fråga oss här!
Vi erbjuder

Så får du pensionspengarna att växa

Tiden är förbi då man på förhand visste vad man skulle få i pension. I dag har du själv makten och ansvaret för om du får guldkant på din tillvaro som pensionär eller om du får suga på ramarna.

Publicerad: Uppdaterad:

Pension Det bästa sättet att trygga sin ålderdom är att vara attraktiv på arbetsmarknaden och ha en bra lön. Då får man också en hög pension eftersom pensionen grundar sig på livsinkomsten, säger Jonas Lindmark, analyschef och redaktör på fondanalysföretaget Morningstar.
Han förklarar att det är grunden för en bra pension, som kan spetsas med att göra bra val, både när det gäller PPM och tjänstepension, som arbetsgivare med kollektivavtal betalar in till sina anställda.
– Se pensionen och sparande som en helhet, där säkra placeringar av tjänstepensionen kan balanseras med högre risk för PPM-fonderna. Om tjänstepensionen har en global tyngdpunkt kan PPM inriktas mot svenska fonder.


Lär dig systemet

Jonas Lindmark menar att det finns goda skäl att själv sätta sig in i detta för att inte bli lurad. Framför allt handlar det om att se till helheten och sin egen situation.
Hur ska jag då lyckas med PPM och ITP?
– Välj en bra förvaltare, sprid riskerna och välj fonder med låga avgifter. Tänk på att duktiga förvaltare kan byta fond, därför bör du minst en gång om året kolla vem förvaltaren är.
Även sina val bör man se över och justera minst en gång per år.
– Fonden kan när som helst byta storlek och strategi beroende på vem som är förvaltaren. Det är inte så krångligt att ta reda på. Fondernas rapporter hittar du på fondbolagens hemsidor.


Låga avgifter

Men om jag inte är aktiv, utan vet av erfarenhet att jag inte kommer att röra fonderna på några år. Hur ska jag tänka då?
– Då är det låga avgifter som gäller. Du gör också klokt i att undvika de mer specialiserade fonderna. I en globalfond eller en Europafond ger man förvaltaren frihet att flytta pengarna, vilket bör löna sig om förvaltaren är duktig. Väljer du i stället en smal fond tar du själv ansvaret att välja rätt och litar på att valet fortsätter att vara rätt.
Jonas Lindmark menar att det sällan ger betalt för den ökade risken att placera alla pengar i en smal fond.
– Ännu ett tips till den passiva fondspararen är att maximera riskspridningen genom att välja fem olika PPM-fonder, vilket ger bättre riskspridning utan att avkastningen behöver påverkas negativt. Fler fonder än så får man inte välja.


Gratis att byta fonder

Han påpekar att det är gratis att byta fonder hos PPM och att det inte påverkar skatten.
– Sett till hela ditt sparande är det bäst att göra ändringar i PPM. Om du är en aktiv fondsparare så är ett tips att lägga www.pensionsmyndigheten.se som en favorit i din dator.
Hur går det om jag är helt passiv och inte väljer PPM-fonder alls?
– Då hamnar pengarna i 7:e AP-fonden, som tidigare har fått kritik för att de har spelat för högt. Nu är soffliggarens pengar generationsanpassade med en lägre risk för dem som är äldre än 55 år.
Jonas Lindmark påminner om att PPM utgör en rätt liten del av den statliga pensionen.
– Efter tio år med PPM har den genomsnittliga spararen knappt 60 000 kronor, medan de med högre inkomst har sparat runt hundratusen kronor.  I början när pengarna inte har hunnit växa spelar valet mindre roll. Då kanske det är bättre att satsa på karriären än att placera sina fonder.


Pengarna växer

För en 50-åring är det annorlunda. Med mer pengar är det viktigare att välja rätt, vilket gäller både för PPM och tjänstepensionen, som för de flesta betyder mer för pensionen.

16 + 2,5 = 18,5
  • Principen är att 18,5 procent av din inkomst avsätts till pensionen i det statliga pensionssystemet.
  • 16 procent finansierar pensionerna för dem som är pensionärer i dag.
  • 2,5 procent får du själv placera genom PPM.

 

Läs mer: Om tjänstepensionen

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Lars-Erik Liljebäck 2010-11-22

Med artikeln ville jag visa hur pensionssystemet fungerar i dag. Det är en följd av den stora pensionsreformen som ägde rum på 90-talet. Tidigare behövde man inte fundera så mycket över sin framtida pension. Men så är det inte längre. Nu bör man helst själv sätta sig in i och förstå pensionssystemet för att få en bra pension. I det ligger att själv placera sina pensionspengar på ett sätt där pengarna kan växa. Artikeln ger vägledning i hur man kan tänka i de olika pensionsvalen. Vi tar inte ställning för någon enskild förvaltare. För att hjälpa medlemmarna finns bolaget Akademikerrådgivning, som Naturvetarna är delägare i. Till Akademikerrådgivning kan medlemmarna vända sig och få hjälp med placering av fonder och annat som rör den privata ekonomin.

TM 2010-11-21

Rena reklampelaren! Är det det förbundet anser vara av värde för medlemmarna? Som om vi inte redan matas fulla med reklam dagarna i ända. Detta är pinsamt för Naturvetarna - och plågsamt för medlemmarna! Kan bara instämma i Joels rader!

marie 2010-11-19

Joel, du har SÅ rätt!

Joel 2010-11-18

"Tiden är förbi då man på förhand visste vad man skulle få i pension. I dag har du själv makten och ansvaret för om du får guldkant på din tillvaro som pensionär eller om du får suga på ramarna." Så om jag får "suga på ramarna" får jag skylla mig själv?! Naturvetarna är ett fackförbund fö h****te! Hört talas om solidaritet!!
Kommentera