Fråga oss här!
Vi erbjuder

Nytt omställningsavtal för kommuner och landsting

– Glädjande att vi äntligen får ett omställningsavtal för kommuner och landsting, säger Vincent P Lundvall, ombudsman på Naturvetarna, som ingår i Akademikeralliansen. Nu får medlemmarna där samma möjligheter till stöd och utveckling vid uppsägning, som på övriga arbetsmarknaden.
Publicerad: Uppdaterad:

Nytt avtal Efter många år i långbänk blev det strax före jul ett genombrott i förhandlingarna mellan bland annat Akademikeralliansen och SKL, Sveriges kommuner och landsting. Avtalet börjar gälla 1 januari 2012 och omfattar dem som sägs upp på grund av arbetsbrist efter det datumet.

Syftet med avtalet är att öka möjligheterna till nytt arbete vid uppsägningar och öka den ekonomiska tryggheten för medlemmarna. Finansieringen sker genom att arbetsgivarna ska betala 0,1 procent av lönesumman till omställningsfonden.

 

Ekonomiska förmåner

Avtalet innehåller också ekonomiska förmåner, som lön under ledighet från arbetet för att delta i omställningsinsatser, liksom ersättning för att delta i insatser efter att anställningen upphört och kompletterande omställningsersättning (utfyllnadsersättning). Utfyllnadsersättningen ger utfyllnad utöver a-kassa motsvarande 80 procent av lönen de 200 första dagarna samt 70 procent i ytterligare 100 dagar.

 

Individuella behov

Insatserna bygger på individuella handlingsplaner utifrån den enskilda medlemmens behov och önskemål. Avtalet ger också ekonomisk trygghet vid längre omställningstid och ersätter det så kallade AGF-KL. De allmänna bestämmelserna (AB) förändras så att uppsägningstiden om ett år gäller de som blir uppsagda vid arbetsbrist och fyllt 57 år. För anställda i Pacta justeras uppsägningstiderna till vad som gäller för LAS och privat sektor.

Omställningsavtalet innebär att Kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden bildas. AkademikerAlliansen kommer aktivt att delta i det partsgemensamma arbetet. Genom representation i beredningsgrupp och styrelse för fonden kan vi påverka praxis och riktlinjer för verksamheten.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Caroline Andersson 2011-01-19

Hej, har det bestämts en summa som ska betalas ut till framtida externa aktörer? Som exempelvis TSL där summan ligger på 20 000 kr per coachad person. Kommer där finnas krav på hur länge en sådan omställningsprocess ska vara? Mvh Caroline

Vincent P Lundvall 2011-01-04

Ja det stämmer att det kommer ske upphandling av externa aktörer. Den kommande styrelsen för omställningsfonden kommer dels att teckna uppdragsavtal med externa rådgivare, t ex coachföretag, och dels med leverantörer av så kallade aktiva insatser, t ex olika former av utbildningsanordnare.

Ann-Christin Johansson 2011-01-03

Kommer det att ske en upphandling av externa aktörer ex coachföretag under 2011?
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies