Vi erbjuder

Ny förbundsdirektör tar inte facket för givet

Den 1 oktober tillträder Thomas Malmer tjänsten som förbundsdirektör för Naturvetarna. En av hans utmaningar är att profilera förbundet och göra det mer synligt i samhällsdebatten.
Publicerad: Uppdaterad:

ny på jobbet Många stannar till och vill prata med Thomas Malmer när vi går genom folkvimlet i Almedalen första veckan i juli. Äntligen kommer vi fram till ett stillsamt café där jag ser min chans att känna honom på pulsen.
– Egentligen hade jag inga planer på att byta jobb eftersom jag trivs så bra på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Men efter nio år där kan det vara dags. Jag har alltid propagerat för rörlighet på arbetsmarknaden.
Så länge har han aldrig varit på ett jobb och beskriver sig själv lite som en hoppjerka. Han radar upp en mängd arbetsgivare under sin karriär, med start på Jästbolaget som laborationsassistent. Efter studier i nationalekonomi och statskunskap jobbade han med ekonomiska styrmedel på Naturvårdsverket, för att sedan ta klivet över till regeringskansliet och miljövårdsberedningen.

Under ny hatt

Många av de frågor han jobbar med i dag överlappar Naturvetarnas intresseområden.
– Lite samma saker men under ny hatt, säger han med glimten i ögat.
Under de senaste fyra åren har han varit projektchef med uppdrag att söka samarbete och finansiering för IVAs projekt. De flesta projekt fokuserar på frågor som forskning och utbildning, energi och miljö, innovation och företagande samt kommunikation och infrastruktur. Internationalisering liksom kopplingen till EU är viktiga aspekter i alla projekt.
Aktuellt just nu är projektet Innovation för tillväxt, som Tomas presenterade under politikerveckan i Almedalen.
Hur ser du på Naturvetarna?
– Det finns en kraft i en organisation med 31 000 medlemmar. Men jag måste erkänna att min uppfattning var ganska vag innan jag såg annonsen om den lediga tjänsten som förbundsdirektör.

Sälja in naturvetare

En av utmaningarna är att profilera Naturvetarna och göra förbundet mer synligt i samhällsdebatten.
– I det ligger att synliggöra och tydliggöra våra yrkesgrupper gentemot arbetsgivare, rekryteringsföretag, arbetsförmedling och allmänhet. Det handlar om att sälja in naturvetare på arbetsmarknaden.
Lika viktigt för honom är att locka unga att utbilda sig till naturvetare och tekniker.
– Där finns mycket att göra, gärna tillsammans med andra organisationer. Hög kompetens inom naturvetenskap och teknik är en grundsten för näringslivet i Sverige och vårt välstånd.
Att utveckla Naturvetarna som organisation är ännu en utmaning som han kittlas av. Thomas Malmer tar inte facket för givet.
– Världen ändras ständigt och inget är för givet. Därför måste Naturvetarna motivera sin existens och visa på medlemsnytta. I grunden måste servicen till medlemmarna i frågor om lön, karriär och villkor fungera. Jag gillar tanken på att vi tillhandahåller verktygen för medlemmarna när de själva förhandlar lön utifrån sin kompetens och ansvar.

Breda kontaktnät

Han vill också lyfta frågan om kompetensutveckling, som han menar är central för att kunna göra ett bra jobb och för arbetsgivaren att få ut det bästa av de anställda.
– För att vara attraktiv på arbetsmarknaden måste man hela tiden laddas med ny kunskap och nya färdigheter. Kompetensutveckling är viktigt att ta upp i utvecklingssamtal kopplat till de individuella målen och lönen.
Han återkommer till frågan om individens anställningsbarhet, som han menar är ett nyckelbegrepp på en globaliserad och föränderlig arbetsmarknad. 
– Sverige måste ha välutbildade människor för att vara attraktivt för företag att verka i.
Att han har breda kontaktnät blir uppenbart när intervjun definitivt avbryts av en cafégäst, som fångar Thomas uppmärksamhet.

Thomas Malmer

Utbildning: Nationalekonom och gymnasieingenjör i biokemi.
Karriär: Jästbolaget, Föreningssparbanken, Naturvårdsverket, Regeringskansliet, IVA.
Familj: Bor i Knivsta med fru och 15-årig son. Bördig från Boden.
Fritid: Friluftsliv, skidor, kajak, innebandy, sommarstället i Hälsingland.
Läser nu: Jonas Jonasson, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Oanad talang: Kan ratta radiostyrda flygplan.

 

Fem snabba

Uppstartare  – Avslutare

Doer – Analytiker

Trygghet – Utmaningar

Tagelskjorta – Klimatsmarta lösningar

Bil – Tåg          
 
 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Arvid Söderhäll 2010-09-27

Välkommen till Naturvetarna, Thomas! Jag ser fram emot att ha dig på min sida av bordet. Jag har haft Thomas som närmsta chef i snart två år på IVA och kan bara gratulera Naturvetarna som har lyckats fånga honom. Men håll i er för nu tror jag att det börjar en resa hos er (eller oss, kanske jag ska säga). /arvid
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies