Vi erbjuder

Mingla dig till nästa jobb

En del älskar att mingla, medan andra reser ragg och varken vill eller tycker att det är meningsfullt. Mingel är första steget i att nätverka. För att lyckas gäller det att vara lyhörd och våga vara rättfram. Börja med att öva hemma eller på jobbet.
Publicerad: Uppdaterad:

nätverk Är du en typisk naturvetare som inte är särskilt bra på att mingla? När du är på mingelparty står du hellre och pratar med dem du känner än närmar dig nya människor.
Man vill ju inte gärna tränga sig på och verka påflugen. Du kanske också tycker att mingel är ytligt och att dina resultat talar för sig själv.
– Att tänka så ger inga nya kontakter och möjligheter, säger Anna Rennermalm, rekryteringskonsult på Proffice Life Science, som vill avdramatisera nätverkande.
Hon påminner om att de flesta jobb går via kontakter och då är workshops, mässor och liknande perfekta platser för att bygga nätverk.
– Det ger också möjligheter till nya samarbeten och utbyte av kunskaper. Glöm inte heller bort att det är roligt att möta nya människor. Det ligger en spänning i att inte veta vad kontakten leder till.

Ger försprång

 Christel Lindgren, karriärrådgivare på Naturvetarna, menar att breda kontaktnät ger ett försprång på arbetsmarknaden.
– Kontaktnäten kan komma till nytta för arbetsgivaren samtidigt som man visar att man själv är duktig på att skapa nya kontakter. Den som söker jobb bör fokusera på de talangerna i ansökan.
Men alla gillar inte att mingla och upplever sig vara dåliga på det. Hur ska man då agera?
– Gå hem och öva. Börja med att ställa dig framför spegeln och träna. Tänk ut en intresseväckande kommentar om dig själv som tar några sekunder, säger Anna Rennermalm.
Hon ger också rådet att förbereda sig och redan innan tänka ut vilka du vill ha kontakt med. När tillfället dyker upp går du fram och presenterar dig.
– Du kanske inte ska börja med en minister eller forskningschefen på ett stort företag. Starta i mindre skala och pröva dig fram.

Våga för att vinna

Ska man verkligen vara så rättfram?
– Ja, man måste våga för att vinna. Öva med folk du är trygg med. Ett tips är att ha en mingelövning på jobbet. Så gjorde vi och bjöd in en mingelexpert, säger Anna Rennermalm.
En annan inledningsfras är: ”Vem är du, vi har inte träffats förut, alltid trevligt att nätverka lite”. Sedan är samtalet i de flesta fall igång.
Christel Lindgren är inne på samma spår.
– Det är inte så märkvärdigt och risken för att det ska bli fel är liten. Om det ändå sker så är det ok att göra bort sig. Jag kan bjuda på det eftersom chansen att vinna något är så mycket större. Var nyfiken Hennes tips är att vara nyfiken på den andra och inte vara inriktad på prestation och resultat.
– Nyfikenhet är en bra dörröppnare. Fokusera på vad du kan tillföra i en mingelkontakt. Till en början handlar det mer om att ge än att få ut något själv, säger Christer Lindgren.
När kontakten väl är etablerad vill man kanske mingla vidare. Då kan en besvärlig situation uppstå. Hur ska jag klara mig ur det här?
– Gör en snygg ”exit” och skyll inte på att du ska pudra näsan eller ta en drink. Säg hellre: ”Trevligt att prata med dig, hoppas vi kan hålla kontakten” och samtidigt dela med dig av visitkort. Om det är läge kan man föreslå en lunch eller fika framöver, säger Anna Rennermalm.
Att mingla är en del av att nätverka.
– Välj det sätt som passar dig bäst. Om du är en skrivande person kan webben vara bättre att nätverka på, till exempel genom sociala medier. Eller bli medlem i en förening och ta på dig ett förtroendeuppdrag, säger Christel Lindgren.

Facebook eller LinkedIn?

Hon ger rådet att jobba strategiskt med att bygga nätverk och avsätta tid för det på webben eller i form av verkliga möten. 
Vilka sociala nätverk bör jag vara med i?
– LinkedIn är det professionella nätverket. Det är där vi rekryteringskonsulter letar efter personal. Facebook är mer för fritiden, säger Anna Rennermalm.
Christel Lindgren håller inte riktigt med.
– Facebook är på väg att bli mer professionellt där det finns plats för både professionella och privata nätverk. Det finns företag som använder Facebook som plattform för att attrahera morgondagens arbetskraft som många kommer att slåss om.
Hon påminner om att de unga redan finns på Facebook. Att vara med där är ett led i företagens varumärkesbyggande och en viktig plattform att mingla på. 

Mingeltips :

1. Öva hemma framför spegeln.
2. Tänk ut en intresseväckande kommentar där du presenterar dig själv på några sekunder.
3. Ha en strategi och ta reda på innan vilka du vill ha kontakt med. Ha siktet inställt på att båda ska ha något att vinna.
4. Var nyfiken på andra och var inställd på att ge till en början.
5. Förbered en snygg ”exit” där du samtidigt delar med dig av visitkort.  

Så bygger du nätverk:

1. Lista ditt nätverk. Det är ofta större än du tror.
2. Lär dig mingla.
3. Gå med i en förening, ta på dig förtroendeuppdrag.
4. Var med i sociala nätverk som LinkedIn och Facebook.
5. Påminn folk om att du finns. Ring presumtiva arbetsgivare och visa intresse för verksamheten. Be inte om en tjänst utan visa nyfikenhet och intresse. 
 

Lästips:

Nätverksguiden Boken, som ges ut av Liber-Hermods, är en praktisk vägledning till hur du bygger upp ditt personliga nätverk steg för steg för att du skall nå dina egna mål. Författaren Johny Alm har under tiden sedan 1994 forskat, utbildat och bedrivit konsultation omkring begreppet nätverk.

 

Illustration:  Sara-Mara/Söderberg Agentur

 

Läs fler artiklar i serien Manualen

 
 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies