Fråga oss här!
Vi erbjuder

Maggies mat ger livsgnista

Sedan dietisten Maggie Rodebjer tog över ansvaret för kosten, har det blivit fler kontroller, färre näringsdrycker och mysigare måltider för de äldre i Norrtälje. Samtidigt som äldreboenden går från storkök till småskaligt, sparar de pengar på dyra näringsdrycker.
Publicerad: Uppdaterad:

Nutrition Maggie Rodebjers karriär som dietist har tagit henne från nordirländska Londonderry via Wales, runt jorden och till Sverige. I Storbritannien har hon gjort sig ett namn som klinisk dietist och dietistchef, men också arbetat med nutrition inom segling och travsport. Efter några år som konsult i Kina, Japan, Thailand, Vietnam och Indonesien, där hon satte samman nutritionsteam på en rad sjukhus, har Maggie Rodebjer nu landat i Norrtälje, där hon arbetar för att öka livskvaliteten hos de äldre i kommunen genom att förebygga undernäring.
– Livskvalitet är att kunna göra saker på sitt eget sätt, oavsett om man är 60, 70 eller 90 år gammal, säger Maggie Rodebjer.
Med sig i bagaget har hon det strukturerade arbetssätt som hon nötte in under de tidiga åren i yrkeslivet då hon arbetade mycket med klinisk utvärdering hemma i Storbritannien. Hon är noga med att alla åtgärder ska baseras på fakta. Aktuell forskning ska omsättas i handlingsprogram, utbildning, utvärdering och återkoppling. När det gäller äldres nutrition, är det först de senaste 15 åren som Maggie Rodebjer tycker att forskningen har tagit fart på allvar.
– Vi blir allt äldre, säger hon. År 1900 var medellivslängden omkring 55 år, idag är den cirka 83 för kvinnor och 79 för män.
Redan när vi fyller 30 börjar vi tappa i muskelmassa, och efter 60 går processen fortare. Det är inte bara muskler i armar och ben som drabbas, utan också musklerna i hjärtat, mellan revbenen, i diafragman, i tarmen, kring halsen med mera.
– Till slut påverkas livskvaliteten på allvar. Om vi vill minska risken för undernäring måste vi minska muskelbortfallet, säger Maggie Rodebjer.


Regelbundna kontroller

Maggie Rodebjer rör sig vant i kommunhusets korridorer, hejar och skojar medan passerkortet öppnar dörr efter dörr på väg in mot arbetsrummet. Här huserar hon sedan två och ett halvt år tillbaka, anställd på den så kallade Tiohundra-förvaltningen, ett unikt samarbete mellan kommunen och Stockholms läns landsting som ska garantera en obruten vårdkedja.
Maggie Rodebjer har infört regelbundna kontroller av de boende på kommunens 22 äldre- och demensboenden. Fyra gånger om året bedöms risk för undernäring genom att man väger samman BMI, aptit och vikthistorik med eventuell akut sjukdom och förvirringstillstånd. Över hälften av de gamla på äldreboendena har bedömts vara undernärda.

 
Uppdraget växte

Från början var det bara tänkt att Maggie Rodebjer skulle undersöka förekomsten av undernäring hos de äldre. Men att stå vid sidan av och titta på är inte hennes melodi.
– Med hjälp av ett utbildningsprogram, nya rutiner och regelbunden uppföljning inom en tvärprofessionell ram, har undernäringsförekomsten minskat, berättar hon.
Maggie Rodebjer har också utökat sitt uppdrag och sett över den mat som serveras vid äldreboendena.
– Om maten inte smakar bra, så äter man inte, och då ökar risken för undernäring. Nu har vi skrivit strikta upphandlingsavtal kring kostens näringsinnehåll och råvarukvaliteten, berättar hon.
Kosten ska bland annat innehålla tillräckligt mycket protein, vätska, vitamin B12, D-vitamin, C-vitamin, folsyra, fiber och omega-3 fett syror. De två nya äldreboenden som har öppnat i Norrtälje under hösten, har en ny matleverantör efter det ny upphandlingsprocessen. I framtiden, i de nya äldreboenden som byggs i kommunen, ska maten tillagas i små kök för grupper om åtta personer. Lika betydelsefull är stämningen och miljön kring måltiderna. Maggie Rodebjer har introducerat konceptet "pedagogiska måltider" i hela kommunen.
– Det handlar om att man dukar fint och lägger upp maten på ett snyggt sätt och att personalen inte har bråttom och inte pratar jobb under måltiderna, säger Maggie Rodebjer.

 
Skummjölk och smör

De som bedöms vara undernärda får extra skummjölkspulver i sin kost.
- Forskningen visar att äldre har ett ökat behov av protein, särskilt protein från mjölk och särskilt vassleprotein, förklarar Maggie Rodebjer.
Extra kalorier tillförs helt enkelt i form av en klick smör.  Tidigare behandlades undernärda rutinmässigt med näringsdrycker. Nu används de bara om skummjölken och smöret inte fungerar.
- Vid behov har vi ett strukturerat program för näringsdrycker. Vi har också infört logopedbedömningar för dem som har svårt att svälja, och det har visat sig att långtifrån alla behöver konsistensanpassad kost.
De nya rutinerna har inneburit en besparing på 300 kronor per person som behandlas för undernäring.


Inför nytt mått

Maggie Rodebjer tror att undernäring är minst lika vanligt bland dem av Norrtäljes gamla som bor kvar hemma, och nästa år vill hon organisera kontroller även hos dem. Under 2011 vill Maggie Rodebjer införa handgreppsstyrka som mått på muskelmassa. Det ger en bättre bild av hälsotillståndet än vikten.
- Man kan vara överviktig och ändå vara undernärd, förklarar Maggie Rodebjer.
Hon har dragit igång "Lätt med fett" - ett frivilligt program för långsam viktminskning med sjukgymnastik och en försiktig minskning av fettintaget. Resultaten visar att det aldrig är för sent för en nystart.
- Man får inte räkna ut de här människorna bara för att de är gamla, säger Maggie Rodebjer. De har mycket kvar och det är fantastiskt att se en person förändras och bli en helt annan människa som ser tio år yngre ut.

 
Maggie Rodebjer

Född: 1961 i Londonderry, Nordirland
Utbildning: Kemi och dietistutbildning vid universitetet i Cardiff, Wales
Aktuell: Förebygger undernäring hos äldre i Norrtälje
Bor: I Vaxholm med man och två barn, 7 och 5 år gamla
Fritid: Löpning (har sprungit fem maratonlopp), skidåkning, musik, medlem i SWESPEN, Swedish Society of Clinical Nutrition and Metabolism, ESPEN, European Society of Clinical Nutrition and Metabolism, och bevakar deras kongress åt japanska systerorganisationen, JSPEN.

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Anna-Lotta Ohlén 2010-11-26

Vill bidra med en synvinkel från Procordia. Läs om hur vi arbetar med mat till äldre på: http://pratommat.procordia.se/dialog/
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies