Vi erbjuder

Life science lever i Danmark

Stig Jørgensen, vd för den dansk-skånska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance, tror att Astrazeneca-medarbetare har goda chanser att hitta nya jobb i den danska life science-industrin.
Publicerad: Uppdaterad:

Arbetsmarknad Varför finns det fler life science-jobb i Danmark?
Stig Jørgensen, vd för den dansk-skånska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance:
- Vi har en stor läkemedelsbransch i Danmark som ni inte har i Sverige. Det är de stora bolagen som växer och som är grunden för den danska life science-sektorn. Till exempel finns det en pool av erfarna ledare där som kan vara till hjälp när det startas nya företag. Generellt sett har vi en mer kommersiell inställning i Danmark. I Sverige är ni mer inställda på forskning, medan vi i Danmark är mer inriktade på affärsmanskap.

Hur kommer det sig att det finns fler stora och mellanstora företag i Danmark?
- De stora bolagen ägs av danska stiftelser och det gör dem svåra att köpa upp för utländska företag. Företag som Novo Nordisk och Leo Pharma har också nischprodukter och teknologier som inte är lika känsliga för att patentet går ut som till exempel Astrazenecas produkter är, till exempel Novo Nordisks teknologi för att administrera insulin med pennor. Är en anställning i Danmark mindre trygg?
- Det danska systemet med ”flexicurity” gör att det är lättare att anställa och säga upp folk. Det gör att man är mindre återhållsam med att anställa i Danmark , eftersom man vet att om det inte går så bra så kan man bli av med en nyanställd väldigt lätt i alla fall under det första året. Samtidigt har vi trygghet med arbetslöshetskassa och så vidare som ni har Sverige. Man kan säga att ni har securityn, men ni saknar flexibiliteten.

Har du några tips till svenskar som söker jobb i Danmark?
- Jag vill föreslå att man skickar ansökan på engelska – inte för att danskarna inte förstår svenska- men för att det här är internationella företag med engelska som koncernspråk, och då visar man att man behärskar engelska i skrift.

 
Fakta: Stabil struktur

Den danska lifescience-industrin sysselsätter omkring 40 000 personer och består av omkring 270 företag. I Sverige är antalet anställda något lägre - 35 000 - men antalet företag är omkring mer än dubbelt så stort: 617.
Bland de stora företagen i Danmark märks Novo Nordisk, Lundbeck och Leo Pharma.
Källa: Vinnova, 2008. Siffror från 2006.

Stefan Eirefelt fick nytt jobb på danska Leo Pharma

Intervju med forskare som tidigare arbetat på Astrazeneca i Lund

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies