Fråga oss här!
Vi erbjuder

Hitta styrkorna och väx på jobbet

När mår du bäst, har mest flyt och får mest gjort? Det är frågor som chefer bör ställa till sina medarbetare lite oftare. John Steinberg, som talade på Naturvetarnas seminarium Leadership Friday, menar att fokus i medarbetarsamtalet ska ligga på styrkor.
Publicerad: Uppdaterad:

Låter du dina medarbetare växa på jobbet eller känner du dig hotad av medarbetare som har bättre idéer än du själv?
– Ge utrymme åt dem som lyser och sticker ut. Det är då arbetsplatsen kan utvecklas, säger John Steinberg, fil dr i pedagogik och författare till ett 40-tal böcker om ledarskap, kommunikation och värderingar.

Hans recept är att fokusera på styrkorna hos folk. Ställ frågor om vad medarbetarna gjorde bra och vad nästa utmaning är. Då får de chans att överträffa sig själva. Hur långt den filosofin ska drivas är en balansgång.

– Chefens dilemma är vad man ska kontrollera och vad man ska frigöra? Det handlar om att ta vara på talangerna och få dem att göra det de är bra på.

Skapa sammanhang

I sin bok ”Hitta styrkorna – samtal som stärker medarbetarna” refererar han till Aaron Antonovsky, som har forskat kring relationen stress, hälsa och välmående. Han kom fram till tre saker som påverkar människors hälsa; begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet, vilket skapar sammanhang.
– Frågan en chef bör ställa sig är ”hur jag kan bidra till välmående för att ta fram det bästa hos alla”. Vägen dit är att fokusera på det positiva, undanröja hinder, stärka varje individ och uppmuntra varje framsteg. 
På en öppenhjärtlig arbetsplats där man är nyfiken och uppmuntrar varandra, menar han att det är lätt att känna sig trygg. I den miljön blir man kreativ, provar nya idéer och utvecklar sin kompetens och når bättre resultat.
– Som chef har du ett ansvar att skapa en öppen och uppmuntrande stämning. Dina positiva kommentarer och nyfikna frågor är som vattnet i öknen, som får blommorna att sträcka på sig.

Gör det du brinner för

Han vänder sig mot likformighet och att alla ska passa in i mallen. Vi är fångade i ett rättvisetänkande där alla ska göra allting, även den som inte gillar arbetsuppgiften och är dålig på att utföra den.
– Så många som möjligt, ska så ofta som möjligt, få göra det de brinner för och är bra på. Nyckeln är ”så ofta som möjligt” – men inte hela tiden. Det är då medarbetarna kommer till sin rätt och presterar på topp.
Helst skulle John Steinberg döpa om medarbetarsamtal till styrkesamtal.
– Det borde i alla fall handla om det. Hos alla går det att hitta styrkor som går att bygga vidare på.  Prata om framgångar och positiva upplevelser. När medarbetaren upplevde flow och en känsla av att må bra. Fråga hur den känslan uppstod och ta med den in i nästa projekt.

Spännande grepp

John Steinberg testade ett spännande grepp på Leadership Friday genom att fråga en i publiken vad hon såg på tv kvällen innan. Svaret blev ishockey för att hon gillar spänningen. John Steinberg undrade om hon hon vill och hur hon vill skapa mer spänning på jobbet.

Samspelet med publiken fortsatte i form av speed coachning. Med några enkla frågor om styrkor, nöjdhet och utmaningar fick två i publiken vägledning om hur de är som chefer och hur de kan komma vidare.
Den ena chefen hade nått framgångar med att alla hade tagit del av måldokumentet och att hon hade fattat självständiga beslut. Hon kom till insikt om att hon fattar beslut med både förnuft och magkänsla.

”Room lighter” behövs

Den andra chefen i publiken fick insikt om sin styrka att vara tydlig på ett mjukt sätt där alla får chans att komma till tals och blomma upp.  Att det var så hade han inte riktigt tänkt på tidigare.
John Steinberg påminde om otraditionella styrkor som inte värderas på samma sätt som mätbara färdigheter som att räkna, analysera och skriva.
– Sätt värde på ”room lighter”, de som får andra att må bra, ”wower”, som uppmuntrar och överraskar, ”Vi-are” som skapar vi-känsla, fixaren, nätverkaren och andra förmågor som bidrar till gruppens utveckling.
Den typen av styrkor menar han ska uppmärksammas i ett medarbetarsamtal.

 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies