Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fysiker gör avtryck

Fysiker återskapar big bang, utvecklar mobilnät på Ericsson, skapar säkra kärnkraftverk och annat som är till nytta för mänskligheten. Det finns ingen tydlig arbetsmarknad för fysiker, utan de behövs överallt i samhället.
Publicerad: Uppdaterad:

arbetsmarknad Fysikerna står starka på arbetsmarknaden, visar statistik från Naturvetarna. Endast 2,5 procent får ersättning från a-kassan. Fler kommer att jobba med miljöfrågor, menar Karl-Fredrik Berggren ordförande för Svenska Fysikersamfundet och verksam vid Linköpings universitet.

– Fysiker som är naturvetare och de tekniska fysikerna har en liknande arbetsmarknad. Naturvetare vill gå den lite friare utbildningen, men när de söker jobb hamnar de på liknande positioner, berättar Karl-Fredrik Berggren.

Avgörande är att kunna matematiken, att kunna modellera, använda numeriska modeller och att genom komplexa system behandla och analysera stora datamängder.

Peter Olanders på Ericsson System & Technology bekräftar bilden av att både personen och utbildningen är viktig.

– Den exakta utbildningen spelar mindre roll. Fysiker som jobbar på Ericsson simulerar hur radionäten fungerar, tar fram nya effektförstärkare och utvecklar modellerna. Vi som bygger nät står inför utmaningen att nå ut till alla landsändar med de högt ställda målen när det gäller hastigheten på mobilt bredband.

Fördel Sverige

Konkurrensen är hård inom telecom, från både Asien, USA och övriga Europa. Men Sverige har fördelar.

– Vi har bra samarbete med universiteten och forskningen ligger långt framme. Det fiffiga svenska sättet att arbeta och lösa problem utan hierarki på arbetsplatsen gynnar oss. Man kan bolla både problem och möjligheter med chefen utan att någon tappar ansiktet och det är en enorm fördel, säger Peter Olanders.

Big bang och Internet

En annan del av yrket finns på universiteten. Richard Brenner är forskaren som söker ovanliga mönster och okänd fysik. Placerad både på CERN och på Ångströmlaboratoriet i Uppsala återskapar han big bang i kontrollerad form i experiment genom att kollidera protoner med varandra.

– Det utvecklar en oerhört hög temperatur som liknar hur världen såg ut en femto­sekund efter big bang. Vi kommer hitta något nytt i det gigantiska materialet som skapas av experimentet och ska sortera ut 200 bilder av de 40 miljoner som Atlasdetektorn på CERN får fram på en sekund. Om vi har tur tar det ett år men det kan ta fem år att hitta det okända.

– Vi forskar för att uppdatera kunskapen och läroböckerna. Men metoder och vägarna för att sprida dem i forskarvärlden gagnar ofta industrin, säger Richard Brenner.

Han förklarar att framväxten av internet är ett bra exempel där forskare byggde upp systemet för att kommunicera med kollegor runt om i världen, utan tanke på vilken nytta det skulle kunna få för resten av samhället.

Otrolig datorkraft

Grid computing är ett annat sätt att koppla ihop tusentals datorers kraft världen över för att lösa problem som kräver en oerhörd datorkraft.

– British Telecom har använt förfinade system med basen i Grid för att hålla koll på telefonräkningar och även i finansvärlden finns flera exempel på system som härrör från forskarvärlden. Tidningen Naturvetare har många gånger skrivit om hur nanotekniken ger upphov till nya spännande material inom elektronik, bilar, kläder, hushållsprodukter, livsmedel och leksaker. Nu har Vinnova på uppdrag av regeringen lagt fram en svensk nanostrategi.

 – Det är viktigt att ta vara på nanoteknologins möjligheter men också att studera riskerna för exempelvis de personer som utsätts för nanopartiklar, säger Martin Wikström, programchef för forskningspolitik på Naturvetarna.

Han berättar att vi kan inspireras av det amerikanska initiativet för samordning av federalt finansierad forskning och innovation.

 

Läs mer på www.nano.gov/ och på www.cdc.gov/niosh

 

 

 

 

Kommentarer

Marita Teräs 2014-02-06

Jag vill varmt rekommendera Naturvetarnas karriärrådgivning. Vårt koncept handlar om att identifiera vad du kan, vill och ska. När du har en tydlig bild av detta är det lättare att övertyga en arbetsgivare att anställa just dig. ofta handlar det mindre om utbildning och mer om att du verkligen vill ha jobbet och kan förkalra vad just du kan tillföra. Marita Teräs, strateg kompetens & arbetsmarknad, Naturvetarna

gbanm 2014-02-02

Suck! Jag har en MSc i Fysik och sökt jobb sedan examen 2011. Upplever att min utbildningsbakgrund ses negativt utav arbetsgivarna.

Stefan 2011-01-25

Håller fullständigt med föregående talare. Är själv disputerad fysiker men jobbar i en bransch som varken kräver eller värderar det särskilt högt. Innan jag lyckades skaffa detta jobb - som jag inte alls är nöjd med - var jag arbetslös i över tre år. Det känns ganska bortkastat med en Fil. Dr.-examen om jag inte lyckas hitta ett annat jobb framöver.

Fysiker och medlem i naturvetarna 2010-03-22

Behövs fysiker överallt? Varför har då inte jag lyckats hitta ett intressantare arbete efter att sökt fem år, dessutom i en region som är känd för att vara högteknologisk? Naturvetarna borde sluta skönmåla och i stället ge reell hjälp till de medlemmar som vill komma någonstans på arbetsmarknaden.
Kommentera