Vi erbjuder

Den breda linjen till naturvetenskap

Christer Fuglesang och Volvos vd Leif Johansson går i spetsen för en nationell kraftsamling för att få fler unga att bli naturvetare och tekniker. Nu sätts hoppet till en kommission som kan ta över stafettpinnen när Teknikdelegationen är färdig med sitt jobb. – Det handlar om vilket Sverige vi vill ha, öppnade Leif Johansson med när Teknikdelegationen presenterade sin rapport inför storpublik i Stockholm sista veckan i april.
Publicerad: Uppdaterad:

teknikdelegationen Leif Johansson påminner om att Sveriges välfärd är beroende av att svenska företag utvecklar nya produkter som går att sälja på världsmarknaden.
– 95 procent av Volvos produkter går på export där vi konkurrerar med de bästa i världen, som tyska, japanska och amerikanska företag.
Leif Johansson målar upp en rätt dyster bild av framtiden med fler tekniker och naturvetare som går i pension än som tillkommer på arbetsmarknaden. Det har både demografiska skäl och att teknik och naturvetenskap lockar allt färre ungdomar.
– För att täcka behovet av kvalificerad arbetskraft behövs invandring.  Inom 15-20 år kommer det att bli akut brist om inget görs.

Förebilder

Det är mot den bakgrunden som Leif Johansson har engagerat sig i Teknikdelegationen, som har tillsatts av regeringen. Uppdraget var att kartlägga behovet av välutbildad arbetskraft inom matematik, naturvetenskap och informations- och kommunikationsteknik.  Lika viktigt är att få fler ungdomar att välja den breda linjen, som också gett kampanjen sitt namn.
– Vi vill involvera många i den här utmaningen med förebilder som visar på goda karriärmöjligheter på en lysande arbetsmarknad.
En sådan är Christer Fuglesang, som själv blev inspirerad av Einstein. Även fotbollslegenden Pelé var en förebild i barndomen.
För att utredningen inte ska hamna i en byrålåda och samla damm vill Leif Johansson, Christer Fuglesang, Björn O Nilsson och övriga i Teknikdelegationen att regeringen tillsätter en kommission och en operativ plattform som tar över stafettpinnen efter dem.
– Det finns ett behov av samordning för att kunna täcka hela utbildningskedjan, från de tidiga skolåren upp till universitet. Många barn gillar teknik, men intresset tas inte till vara, sa Leif Johansson.

Science-kommuner

Konkret innebär det att kommissionen ska jobba med att utveckla lärarnas kompetens, liksom att utveckla undervisningen. Det gäller särskilt i de lägre stadierna där lärarkompetensen i matematik, kemi och fysik ofta är bristfällig.
– Kommunerna får en nyckelroll. Vi föreslår att de kommuner som lever upp till målen ska bli certifierade i naturvetenskap och teknik. Det ska kommunerna få särskilda utvecklingspengar för.
Förebild för det systemet står Danmark med sina så kallade Science-kommuner.
Vidare vill delegationen öka samverkan mellan skola och näringsliv. En fråga från publiken var hur man ska göra om det inte finns någon industri på orten.
– Att besöka ett bageri kan ge lika mycket som att komma till Volvo eller Astra Zeneca. I ett bageri är det lättare att förstå produktionsflödena än på Volvo där det kan vara svårt för barn att få en överblick.
Redan i dag finns en del utbyten av det slaget, som till exempel ”Transfere”, som innebär att yrkesverksamma naturvetare och tekniker besöker skolor och berättar om sitt jobb. I det projektet är Naturvetarna engagerade, liksom i ett liknande projekt med samma syfte.
– I samarbete med bland andra Företagsam, Sveriges Ingenjörer och SwedenBio jobbar vi för att på ett inspirerande sätt väcka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik, säger Martin Wikström, chef för utbildnings-, forsknings- och innovationspolitik på Naturvetarna.
Han framhåller betydelsen av att jobba på flera fronter med frågan och tycker det är bra att Teknikdelegationen har tagit fram konkreta förslag för att komma vidare.

Certifiering kostar

1,2 miljarder kronor under fem år kostar kalaset, alltså den operativa plattform som Teknikdelegationen föreslår. De mesta pengarna öronmärks till fortbildning för lärare och studie- och yrkesvägledare.  Att certifiera kommunerna drar också mycket pengar.
Utbildningsministern Tobias Krantz, som var på plats, sa varken ja eller nej till det önskemålet.
– Jag kan förstås inte lova pengar, men redan nu har vi gjort stora satsningar och jag stöder grundtankarna i delegationens förslag.
Frågan om avgifter för utländska studenter kom upp.
– Avgiftsfriheten har inte lett till ”brain gain”. Vi ska konkurrera med hög kvalitet och utlyser stipendier att söka för studenter utanför EU.
Leif Johansson höll med om det , men vill ha låga avgifter och en mycket hög kvalitet.
En annan röst från publiken var:
– Vi måste göra ämnet intressant och visa att det handlar om människor. Nördstämpeln måste suddas bort. Det gäller för oss vuxna att inspirera, förklara och bryta könsroller för att också intressera fler flickor.

I Naturvetarbloggen kan du se filmklipp från Youtube från kampanjen Den breda linjen.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies