Vi erbjuder

Debattartiklar om unga forskare

Vad krävs för att Sverige ska kunna fortsätta leverera naturvetenskaplig forskning och innovation av världsklass? Vilka möjligheter och hinder finns för unga forskare utanför universiteten? Dessa och andra avgörande frågor som rör unga forskares situation diskuterades på vårens viktigaste forskningspolitiska workshops tillsammans med universitetsledning, myndigheter, näringsliv och forskare.
Publicerad: Uppdaterad:

Universitetsturnén 2010 gästade fem universitet: Uppsala universitet, Lunds universitet, Linköpings universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet. I samband med universitetsturnén har Naturvetarna, Kungl. Vetenskapsakademien och Stiftelsen för Strategisk forskning skrivit olika debattartiklar som publicerats i flera tidningar. Här är några av dessa debattartiklar:

 

Bättre villkor för yngre forskare

Det är inte bara välmotiverade resurser för forskning som behövs för att locka yngre forskare. Bra villkor behövs för att våga satsa. Det framhåller bland andra Madelen Nilsson som är ordförande för Naturvetarna.

Hela debattartikeln i Corren

 

Sverige behöver unga forskare

I en situation, där våra lärosäten får en ökad autonomi för att kunna utveckla sina profiler och konkurrera internationellt, blir förhållandena för forskarna av största vikt. Om Sverige ska fortsätta att vara en högteknologisk kunskapsnation är ytterligare satsningar på universitetsforskning nödvändigt – och måste vi bli bättre på att ta tillvara de yngre forskarna.

Hela debattartikeln i Västerbottens-Kuriren

 

Gör om forskarnas karriärsystem

Yngre forskares situation är ett svenskt problem. Världen skriker efter banbrytande forskning. Sådan har ofta en hög risk, och för att en ung forskare ska våga vara visionär krävs längre tjänstetider, bättre startresurser samt ett tydligt akademiskt karriärsystem. Det skriver Lars Rask och Madelen Nilsson.

Hela debattartikeln i Upsala Nya Tidning

 

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies