Fråga oss här!
Vi erbjuder

Att leda med känsla och förnuft

Som chef måste man ha koll på sina känslor. Förmågan att fånga upp och förstå känslor blir allt viktigare för att kunna vara professionell i rollen som chef. Boken ”Chef med känsla och förnuft” presenterades på Leadership Friday, ett frukostseminarium för chefer i Naturvetarna.
Publicerad: Uppdaterad:

Det finns massor av litteratur om ledarskap. Men det mesta handlar om strategier, planer och management. Känslor och relationer i ledarskapet är det desto mer tunnsått av.
Den nya boken ”Chef med känsla och förnuft” fyller det tomrummet.
– När vi frågar chefer vilka problem de brottas med handlar det ofta om känslor och relationer. Det kan gälla både hur medarbetarna reagerar på chefen och chefens reaktioner inför sin egen chef, säger Mia von Knorring, psykolog och doktorand vid Karolinska institutet där hon forskar om chefsrollens villkor.

Känslor stöts och blöts

Hon påminner om att arbetsplatsen är en arena där människor möts och där känslor stöts och blöts.
– Det finns en uppfattning om att arbetsplatsen är en känslofri zon – en plats utan passioner. Men så är det förstås inte, känslor går inte att stänga av.
Mia von Knorring menar att det är viktigt att ha koll på vad känslor gör med oss och hur man själv reagerar i olika situationer.
Det här är ett ganska nytt forskningsfält. Den forskning som finns visar att det är omöjligt att bara vara rationell. I förnuftiga beslut finns känslor med.

Inte som Zlatan

– Som chef ska man vara noga med när man lever ut sina känslor, säger Erica Falkenström, som är ledarskapskonsult och doktorand vid Stockholms universitet där hon studerar etisk kompetens hos chefer.I boken jämför man med när Zlatan gör ett drömmål och skriker ut sin glädje. En chef gör dock klokast i att inte hoppa upp i famnen på sina medarbetare i euforisk glädjeyra.

– Att kunna avstå från att omedelbart leva ut sina känslor, både positiva och negativa, är en del att vara professionell och ta sin roll som chef, säger Erica Falkenström.
Därmed inte sagt att man ska stänga av sina känslor
– Man behöver alltid sträva efter att vara i kontakt med sina känslor och försöka öva upp förmågan att bedöma när det tjänar uppgiften att visa känslor och när man bör behålla dem för sig själv.

Triggerpunkter

Bland annat gäller det att ha koll på sina så kallade triggerpunkter, känsliga ämnen som får en att gå igång.
– Hemma kanske det kan vara okey att leva ut och kasta tallrikar, men på jobbet måste man ha känslorna under kontroll, eftersom man som chef har makt.  Man måste vara lojal med verksamhetens syfte och inte ha någon egen dold agenda, säger Mia von Knorring.
Hon förklarar att man som chef måste flytta över fokus från sin person till en roll och fråga sig vad man som person kan ta med sig in i rollen. Och då gäller det att ha tillgång till sina inneboende resurser, vara närvarande, ha tillgång till sina känslor och vara en levande människa.
– Kom ihåg att chefen har makt. Det händer något inom oss inför chefen. Vi regredierar, villket kan yttra sig på olika sätt. En del kanske blir flirtiga, andra blir som barn och en annan försöker likna chefen, säger Mia von Knorring.

Magkänslans roll

Betydelsen av att väga in känslor i besluten visar Erica Falkenström med följande exempel där etiken och moralen ställs på sin spets:
En kvinna i en ledningsgrupp hade lagt fram ett förslag om besparingar och effektiviseringar. Hon argumenterade för sitt förslag på ett övertygande sätt. Men problemet var att hon själv inte trodde på det.
Hon hade magkänslan att verksamheten skulle bli lidande. Man hon litade inte på känslan, så därför sa hon inget. I efterhand skämdes hon för det och menade att hon svek sig själv som inte kommunicerade sina tvivel.
– I ett sådant läge kan det vara bättre att i ledningsgruppen säga att man har en oro och föreslå att man pratar om det. I alla beslut handlar det om att göra en avvägning mellan känsla och förnuft, säger Erica Falkenström.

När det stormar

Boken ”Chef med känsla och förnuft” plöjer man inte igenom som vilken bok som helst. Den ställer krav på läsaren och innehåller inga tiopunktlistor med snabba råd.
– Den är bra att ha i bokhyllan och plocka fram när det stormar i chefskapet, avslutar Mia von Knorring.
Boken har en tredje författare, Christer Sandahl som är professor i samhälls- och beteendevetenskap i vid Karolinska institutet.    

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies