Vi erbjuder

Hur kommer jag vidare i karriären?

Jag trivs på mitt jobb och med mina kolleger men känner att jag står still. Funderar på om jag ska vara kvar på arbetsplatsen eller om jag ska se mig om efter nytt jobb, det är trots allt 20 år kvar till pension.
Hälsningar Anna-Karin
Publicerad: Uppdaterad:
Svar till Anna-Karin

Jag råder dig att avsätta tid för att strukturera dina tankar. Fundera över vad som gör att du står still – och vad behövs för att du ska uppleva att du inte står still? Skriv gärna ner dina tankar.

Du säger att du trivs med jobbet och dina arbetskamrater – försök att formulera vad som gör att du trivs, och vad du saknar.

Med svar på de frågorna kan du gå vidare med inventeringen av vad som är viktigt för dig för att du ska utvecklas i ditt arbetsliv. När du gör din inventering är det bra att ta med alla aspekter av ett jobb: arbetsuppgifter, ansvar, utmaningar, möjlighet till befordran, möjlighet till kompetensutveckling, stimulans, kollegor, restid, lön med mer.

Vad är viktigt?

Gör gärna en bruttolista och försök sedan att vikta "ingredienserna": 

» Vad måste finnas? 

» Vad är bra om det finns? 

Lägg också till vad som inte får finnas.

Dina svar på frågorna kommer att ge dig en ganska bra bild av dina behov och önskemål. Matcha dessa mot din arbetsplats. Ser du några möjligheter att skapa de rätta förutsättningarna? Kan du ta upp egna förslag till förändring med din chef?

Vad kan du ge?

Innan du pratar med arbetsgivaren, vare sig det är din nuvarande eller en ny, rekommenderar jag att du vänder på begreppen! Du har hittills identifierat vad du vill ha. Omformulera detta till vad du kan ge och bidra med till verksamheten! Det kan vara lättare att komma fram till konstruktiva lösningar då. 

Om det inte går att åstadkomma en förändring där du arbetar idag, är det dags att omvärldsbevaka för att hitta en arbetsplats som bättre matchar din profil, det vill säga både dina behov och vad du kan bidra med.

Omvärldsbevaka och kontakta Naturvetarna

Omvärldsbevaka kan du göra på många sätt: 

» följa lokalpressen och dagspressen (Dagens Industri finns oftast på biblioteket)

» läsa branschtidningar, 

» nätverka – på nätet eller personligen, 

» prenumerera på nyhetsbrev från potentiella arbetsgivare. 

Om du behöver mer stöd för att komma vidare får du gärna boka in ett karriärsamtal hos Naturvetarna. Du kanske också vill göra en karriärprofilanalys?

Mer om Naturvetarnas karriärsamtal

Mer om karriärprofilanalys

Naturvetarnas karriärservice

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies