Vi erbjuder

Vad ska jag ta betalt som föredragshållare?

Jag ska hålla ett föredrag för en grupp experter på ett företag. Frågan är vad jag ska ta betalt? Gissar att jag behöver en dag för att förbereda mig.
Hälsningar Anna
Publicerad: Uppdaterad:
Svar till Anna:

Eftersom din fråga kan rymma flera scenarier betraktar jag den ur några olika perspektiv.

Är du nyutbildad och håller ett föredrag som är en presentation av kända fakta eller är du en av få personer som är expert inom ditt snäva område?
Tänk på att vara tydlig med vad ni kommit överens om innan föredraget äger rum. Enklast är att ta en klumpsumma för uppdraget medan det tydligaste istället är att specificera alla kostnader: föredrag, förberedelser, resa, boende och annat.

Om du ser uppdraget som ett jobb, vilket som helst, så ska du givetvis ta minst normal timdebitering för all tid som verkligen går åt. Ser du det däremot som en viktig merit kanske du får tänka dig att en del av eller hela arbetstiden istället handlar om en kostnad för marknadsföring av din verksamhet.

I flertalet fall av det slag du nämner skulle jag dock säga att förberedelsetiden är irrelevant. Du förutsätts behärska såväl ämne som upplägg inom ramen för din taxa. Det är därför uppdragsgivaren har valt dig. Med tanke på att du nämner en grupp experter utgår jag ifrån att det rör sig om ett företag med rätt stor betalningsvilja.

I vilket expertområde du verkar spelar in, liksom i vilken grad ditt kunnande är unikt. Eftersom din fråga är så allmän skulle mitt svar spontant bli ”någonstans mellan femtusen kronor och hundratusen kronor”. I de flesta verkliga fall borde ett arvode istället hamna i intervallet tiotusen till trettiotusen kronor.

Text: Urban Åhgren

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies