Fråga oss här!
Vi erbjuder

Seismolog varnade före jordskalvet

Hundratals har dött efter skalvet i Italien. Seismologen Gioacchino Giuliani slog larm och uppmanade människor att lämna sina hem i slutet av mars, skriver italienska medier. Men borgmästaren svarade med att polisanmäla honom för att han skapade panik. I framtiden kommer jordskalv kanske att kunna förutsägas, men i dagens värld är det fortfarande mycket svårt, menar seismologer Naturvetarna talat med.
Publicerad: Uppdaterad:

seismologi Trakten kring L´Aquila  där det skalvdrabbade området ligger hade småskalv redan i mitten av januari. Giuliani uppges ha byggt sina varningar från mätningar av radonhalter. Ett kommunalt utskott, som ansvarar för bedömningar av risker, hävdade att jordbävningar inte kan förutspås.

Att ett område har ett antal mindre skalv kan ses som ett tecken på att större skalv kan komma, men det är oerhört svårt att förutspå, menar experter på seismologi och geologi.

Den italienske seismologen utfärdade sina varningar en månad i förväg. Det är ett svårt läge för myndigheter.

-  Hur ska myndigheter agera? Att utrymma en hel stad i en månad, vad kan inte det kosta i risk för att bli vandaliserad? säger Ari Tryggvason, docent i geofysik på Uppsala universitet.

Högre halter av radongas

Det är mycket svårt att förutsäga jordskalv och olika områden och miljöer måste bedömas utifrån sina förutsättningar, påpekar Tryggvason.

I exempelvis det italienska området kring L´Aquila blir det öppningar i marken då jordskalv hotar.

- Marken spricker upp och då avger den högre halter av radongaser, säger han. I det området kan det vara en bättre indikator än på andra platser. Men flera tecken måste vägas ihop. Till exempel bör seismologiska mätningar vägas in i bedömningen och mätserierna bör gå över långa perioder.

Tryggvason menar att det är väldigt svårt att förutsäga jordskalv, men tror att det kommer utvecklas bättre metoder.

Första stapplande stegen

- Vi har nog bara tagit de första stapplande stegen på den vägen, säger han.

I Kina förutspåddes ett jordskalv för några år sedan.

- En hel by kunde evakueras och efter skalvet kunde hela befolkningen flytta tillbaka, berättar Tryggvason.

På Island var det ett jordskalv år 2000.

- Då kunde man förutsäga att ett ännu större skalv skulle komma, vilket det också gjorde. De hade kraftiga indikationer på att ett nytt skalv var på gång och larmade. 25 timmar efter varningen kom skvalvet.

Men hur svårt det är att förutsäga skalv visar fallet i Island också.

- I samma område var det en jordbävning 2008 som de inte kunde förutsäga. 

 

Kommentarer

Mickey 2009-04-08

Det verkar allvarligt. Det borde granskas mer, varfor.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies