Vi erbjuder

Satsa på forskning nu

För att inte tappa fart mot andra länder krävs det kraftfulla satsningar på forskning från statens sida. Naturvetarna, Kungl. Vetenskapsakademin och Stiftelsen för strategisk forskning menar att Sverige genom forskning måste dra sitt strå till stacken och lösa globala problem som till exempel klimatet.
Publicerad: Uppdaterad:

stockholm meeting Tillväxt i branscher som IT, läkemedel, bioteknik och telekommunikation bygger på naturvetenskaplig forskning.
- Det är grundforskning som ger de stora genombrotten och tekniksprången, säger Christina Moberg vid Kungl. Vetenskapsakademin, som är en av arrangörerna till Stockholm meeting.
Hon får medhåll av Lars Rask, vd för Stiftelsen för strategisk forskning, som också står bakom Stockholm meeting.
- För att inte tappa fart behöver den statliga satsningen på forskning öka. Vi ser nu att Sverige släpar efter andra länder. Ovanpå det kommer den svaga kronan som nästan har ätit upp de nya medel som regeringen har skjutit till.
Madelen Nilsson, ordförande för arrangören Naturvetarna, har satt upp ett riktmärke för regeringen.
- Inom tio år bör de statliga forskningsresurserna fördubblas för att Sverige ska behålla sin position som en framstående forskningsnation, säger Madelen Nilsson.
 
Detta vill Naturvetarna, Kungl. Vetenskapsakademin och Stiftelsen för strategisk forskning:
1. Ökat välstånd, full sysselsättning och förbättrad hälsa förutsätter kraftfulla satsningar på forskning.
2. Sverige måste ta ansvar för att, genom forskningspolitiken, bidra till lösningen av globala problem beträffande klimatet, hälsoutvecklingen och vattenförsörjningen.
3. Förutsättningar måste skapas för att svenskt näringsliv ska kunna bygga sina framgångar på forskning och innovationer.


 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies