Vi erbjuder

Passar jag som ledare?

Jag har blivit erbjuden att bli gruppchef för mina kollegor. Beslutet känns inte självklart, även om jag är smickrad. Jag vill gärna få några råd som underlag för mitt beslut. Erika
Publicerad: Uppdaterad:

chefskap Den första frågan du ska ställa dig är inte om du vill bli chef, utan om du vill bli ledare för dina kollegor.

Det är en stor skillnad mellan att vara chef och ledare. Att vara chef innebär att du får maktbefogenheter från din arbetsgivare för att leda och fördela arbete. Att vara ledare innebär att du, i kraft av din person, kan leda och utveckla dina medarbetare mot uppsatta mål.

En fingervisning

En fingervisning om huruvida du passar som ledare kan vara din historia. Du kanske redan har varit ledare för fotbollslaget, på studentkåren, i scoutkåren eller liknande. Har du en sådan erfarenhet har du redan prövat på att vara ledare. Deras framgång blir din framgång som ledare. Ditt fokus kommer att flyttas från dina egna prestationer till gruppens prestationer.

Fundera gärna på vad som lockar dig och vad som är utmaningen för dig i ledarskapet.

Några saker att tänka på:

Ledare är du i kraft av din person.

Om du ska leda så måste du veta vart du är på väg – mål och visioner är viktigt.

Dina resultat skapar du genom att ge bra förutsättningar för dina medarbetare så att de kan göra ett bra jobb.

Som ledare blir du en förebild, det du gör är viktigare än det du säger.

Som ledare för dina kollegor – blir du ensam i din yrkesroll – se till att du får ett externt stöd i form av en coach, chefsnätverk eller en mentor.

Att vara chef innebär en dubbelroll. Du företräder dina medarbetare i ledningen och du företräder ledningen bland dina medarbetare.

För att kunna leda personal på en arbetsplats måste chefsansvar kopplas till befogenheter. Se till att du har möjlighet att utöva ditt chefskap.

Utbildning och stöd

Innan du tar på dig ett chefskap ska du försäkra dig om att du får gå en ledarskapsutbildning. Se gärna till att du har rätt till någon form av externt stöd: coach eller mentor.

Kontakta Naturvetarna Chef för att se över ditt anställningsavtal och förutsättningarna för din position som chef och ledare.

www.naturvetarna.se/chef ser du vårt utbud för chefer.

Lästips för nya chefer är

Ledtrådar till ett moget ledarskap av Helene Carlsson och Agneta Nilsson (Utbildningshuset).

 

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies