Vi erbjuder

"Biologer är underskattade på arbetsmarknaden"

Runt 100 biologistudenter och 100 biologer nappade på inbjudan till ett kontaktskapande möte på Göteborgs universitet i feb­ruari. Kvällens dragplåster var biologen Maria Wetterstrand.
Publicerad: Uppdaterad:

karriär - Ofta då ett jobb skulle kunna klaras bäst av en biolog, så söker man ändå en ingenjör, eftersom det vet man vad det är, sade Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet och biolog.

Hon kom in på biologiprogrammet i Göteborg med hjälp av sitt resultat på högskoleprovet. Gymnasiebetygen var för dåliga.

– Jag är inte någon karriärist, erkände hon. Beviset för det är att jag valde att läsa biologiprogrammet!

Hon tror att det är viktigt att skapa nätverk för biologer ute i arbetslivet och minns själv tiden efter examen som påfrestande.

– Det är en ganska jobbig period då man ska klara sig själv för första gången i livet, sade hon.

Fick drömjobbet

Vägen till partitoppen var inte helt spikrak, utan gick via tjänster bland annat som lärarvikarie och på museum. Men ganska snart ledde jobben och de politiska uppdragen vid sidan om till att Maria Wetterstrand fick använda sin biologexamen till precis det hon en gång drömt om.

– Den allra viktigaste saken jag har gjort är att jag har vågat säga ja, förklarade hon. Den spontana reaktionen hos många är att säga nej när man blir tillfrågad om man vill ta ett jobb eller ett uppdrag. ”Det finns säkert någon annan som kan göra det bättre”, tänker man. Men är man tveksam, så kanske de frågar någon annan.

Kritiskt förhållningssätt

Som miljöpartiets språkrör är det naturligtvis bra att Maria Wetterstrand vet hur ett ekosystem fungerar.

- Men den allra största nyttan jag har haft av min biologutbildning är att jag har lärt mig hur man tar till sig stora mängder text, att kunna ifrågasätta och ha ett kritiskt, vetenskapligt förhållningssätt, sade hon.

Maria Wetterstrand tog chansen att uppmuntra biologer att engagera sig mer i samhället.

- Det är väldigt få biologer som påverkar politiken idag. I riksdagen känner jag inte till en enda, och det är sällan som biologer ber att få komma och vara lobbyister. – De verkar trivas väldigt bra på sina forskarrum, sade språkröret. Om ni kommer fram till något viktigt, så se till att berätta det för någon! Forskning överförs inte med telepati till politiker och allmänhet.

 

Maria Wetterstrands karriärrecept:
  1. Gör det du tycker är roligt. Om man väljer att läsa något man tycker är kul, så ökar ju chansen att man får göra något kul även efteråt. Annars har man i alla fall haft kul när man pluggade …
  2. Våga säga ja!
  3. Vänta inte på det perfekta jobbet – ta det som dyker upp, samtidigt som du håller ögonen öppna. Man mår mycket bättre av att ha ett jobb!

Bildtext:
– Det här är ett bra sätt att knyta kontakt med arbetslivet. Det är svårt att veta som biolog vart man ska vända sig när man är klar, speciellt nu när det är långkonjunktur, säger Marja Nordin, till vänster, student på Ranger-programmet, här tillsammans med Linda Karlsson.

 

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies