Vi erbjuder

Naturvetarnas åtta goda råd till regeringen

Dagens forskning ger framtidens företag och är grunden för vårt välstånd. Därför måste svensk forskning ligga i den absoluta världstoppen. Nu kommer länder som Kina och Indien med stormsteg inom områden där Sverige är starkt, allt från IT och läkemedel till miljöteknik och nanoteknik. Här ger Naturvetarna regeringen åtta goda råd för att klara Sveriges utmaningar.
Publicerad: Uppdaterad:

politik Fler ungdomar måste lockas att utbilda sig till naturvetare. Naturvetenskap finns i vår vardag och väcker frågor som varför trädens löv blir gula om hösten och varför man blir ren av tvål. Om det finns intelligenta läkemedel är ännu ett uppdrag för nyfikna barn att lösa.
 
Ta vara på den nyfikenheten. Med fler som väljer den naturvetenskapliga banan kan vi tillsammans lösa framtidens utmaningar, som till exempel effekter av klimatförändringarna, pandemier, vatten- och livsmedelsförsörjningen och att säkra artrikedomen i världens natur.

För att klara framtidens utmaningar ger Naturvetarna åtta goda råd till regeringen:
 
1. Svensk utbildning och forskning ska ligga i världstopp. Inom tio år ska de statliga anslagen till forskning ha fördubblats.

2. Utbildningarna ska ha praktiska inslag med nära koppling till verkligheten.

3. Forskare och lärare i naturvetenskap måste ha löner som är internationellt konkurrenskraftiga.

4. Unga forskare ska ha rätt till doktorandtjänst när de antas till doktorandutbildningen. Det ska finnas fler karriärvägar för unga forskare inom universiteten, liksom större möjligheter att röra sig mellan akademi och näringsliv.

5. Inför någon form av skatterabatt i små forskningsintensiva företag. När hushållsnära tjänster och trädgårdsarbete stimuleras bör också tillväxtföretagen gynnas skattemässigt.

6. Stimulera energieffektivisering och hållbar energi- och miljöteknik.

7. Arbeta för att alla EU-länder inför skatt på utsläpp av växthusgaser.

8. Gör arbetsmarknaden mer flexibel med kollektivavtalen som en grundbult, där tryggheten ligger i de anställdas kompetens.

  
 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Per 2009-11-11

Punkt 2 låter ju fin men kom ihåg att mycket grundforskning behövs utan att tillämpningen är känd!
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies