Vi erbjuder

Naturvetarna uppmanar EU-parlamentarikerna inför omröstning om försöksdjur

EU-direktivet om användning av försöksdjur i forskning stämmer dåligt med hur svenska forskare jobbar med försöksdjur. Det anser Naturvetarna och har därför tillsammans med flera andra organisationer skickat ett brev till de 19 svenska EU-parlamentarikerna inför omröstningen på måndag, den 4 maj.
Publicerad: Uppdaterad:

försöksdjur - EU-direktivet stämmer dåligt med hur vi jobbar med försöksdjur i Sverige, säger Frida Lawrenius, samhällspolitisk chef på Naturvetarna. Naturvetarna har tillsammans med Vetenskaprsrådet,  Reumatikerförbundet, Apotekarsocieteten, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, AstraZeneca, Biovitrum, Parkinsonförbundet, Naturvetarna, LIF, Smittskyddsinstitutet och Karolinska Institutet skickat ett brev till de 19 svenska EU-parlamentarikerna angående det nya EU-direktivet om användningen av försöksdjur i forskning.

Anledningen är att direktivförslaget kommer upp för omröstning i parlamentet, den så kallade första läsningen, under första veckan i maj. Naturvetarna uppmanar tillsammans med de övriga avsändarna av brev istället uppmana EU-parlamentarikerna att rösta på EU:s jordbrukskommissions förslag, som ligger mer  i linje med svenska förhållanden.

- Jordbrukskommissionens förslag är bättre, även om det har delar som kan förbättras, säger Frida Lawrenius.

Ur brevet:

Vi som skriver detta brev har ett gemensamt intresse — att förutsättningarna för den biomedicinska forskningen i Sverige och Europa är och förblir gynnsamma. Vi delar dessutom uppfattningen att en väl kontrollerad och ansvarfull användning av försöksdjur i dag är nödvändig för att få ny viktig kunskap om grundläggande biologiska mekanismer och för att kontrollera nya medicinska behandlingars säkerhet och effektivitet.

 

 

Här skriver Vetenskapsrådet om brevet till EU-parlamentarikerna.

Här är hela brevet.

 

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies