Fråga oss här!
Vi erbjuder

"Välutbildade naturvetare kommer att bli en bristvara"

Välutbildade naturvetare kommer att bli en bristvara. Det sade Volvochefen Leif Johansson när Teknikdelegationen presenterade sin första delrapport.
Publicerad: Uppdaterad:

Volvochefen är ordförande i regeringens Teknikdelegation och i samband med att delegationen presenterade sin första delrapport den 20 mars sade Leif Johansson till Verkstadsforum.se:

-  Välutbildade naturvetare kommer att bli en bristvara och det är en trend som Sverige inte kan kosta på sig om vi ska kunna behålla vårt relativa konkurrensläge.

Oroad över gapet

Verkstadsforum.se skriver att Leif Johansson är oroad över gapet mellan efterfrågan på kompetenta högskoleingenjörer och det antal som under kommande åren beräknas utbildas.

Högskoleverket har tidigare beräknat att behov att rekrytera naturvetare ska öka till 8.500 per år de närmaste åren. Därefter sjunker behovet något, till 7.000 per år.

Verkstadsforum skriver att eftersom tillskottet av nyutbildade högskoleingenjörer i dagsläget ligger på ca 3.200 så uppstår ett tämligen kraftigt glapp mellan tillgång och efterfrågan.

Öka ungdomars intresse

- Ingen framgångsrik industrination har råd att leva på gamla meriter. När äldre ingenjörer pensioneras måste skolan och näringslivet tillsammans förebygga en ingenjörsbrist genom att intressera fler unga för ingenjörsyrket, säger Leif Johansson som själv är civilingenjör till Verkstadsforum..  
Rapporten ”Nyfiken på naturvetenskap och teknik” innehåller en kartläggning av över 200 initiativ som ska öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik. Om du vill läsa hela rapporten kan du ladda ner den på Teknikdelegationens hemsida.

 


 

Länktips:

Teknikdelegationens sajt: http://www.teknikdelegationen.se/

Verkstadsforum: http://verkstadsforum.se/


 

Kommentarer

fladotradia 2020-05-15

Из-за того, что она плакала. [url=https://meinbilligkredit.top/kak_rabotaet_bank_vtb.php]как работает банк втб[/url], [url=https://meinbilligkredit.top/doverennost_na_poluchenie_kredita.php]доверенность на получение кредита[/url]. За исключением запасных магазинов и патронов. [url=https://meinbilligkredit.top/sberbank_rossii_smolensk.php]сбербанк россии смоленск[/url], — Понятно, но мне нужно уволиться с работы, это займет два дня, сдать квартиру! [url=https://meinbilligkredit.top/onlain_bankomat_privatbanka.php]онлайн банкомат приватбанка[/url], [url=https://meinbilligkredit.top/vziat_kredit_bez_otkaza_v_mogileve.php]взять кредит без отказа в могилеве[/url]. Мы поймаем его сейчас, или же он пересечёт границу и окажется вне нашей досягаемости.

Ulrika 2009-04-21

Ja att få en tillsvidaretjänst känns helt omöjligt! Jag är miljövetare och har hoppat runt på projekt i många år, och jag känner många som är i samma sits. Miljövetenskap och energifrågor är trendigt och många utbildar sig inom detta, men hur ska de få jobb när de går ut? Jag gick ut skolan för 9 år sedan och har haft det jättetufft på arbetsmarknaden.

Annika 2009-04-16

Låter bra, då kanske vi kan få de löner vi är värda! För att inte tala om att ens få en tillsvidaretjänst. Jag kan inte rekommendera någon ung människa att läsa naturvetenskap på universitetet och framför allt inte biologi eller molekylärbiologi. Arbetsgivarna vet inte vad vi kan och föredrar att anställa personal som har yrkesutbildning. Arbetsmarknaden är usel!
Kommentera