Vi erbjuder

Nästa Nobelpris går till ...

Den tolfte september i år avled vetenskapsmannen och agronomen Norman Borlaug, vinnare av Nobels fredpris 1970. Hans vetenskapliga gärning inom växtförädling sägs ha räddat över en miljard människor från att dö i svält genom den både hyllade och kritiserade gröna revolutionen.
Publicerad: Uppdaterad:

studentkrönikan Norman Borlaugs forskning är ett tydligt exempel på vad agronomer kan tillföra mänskligheten. Vi lever i en värld med en växande befolkning samtidigt som miljöförstöring och klimatförändringar gör det allt svårare att tillgodose vårt behov av mat och rent dricksvatten.

Eftertraktade på arbetsmarknaden

Dessa frågor och agronomyrkets stora bredd bidrog starkt till att mitt val föll på agronomutbildningen. Idag är agronomer eftertraktade på arbetsmarknaden. På en alumnikväll i Naturvetarnas regi blev jag imponerad av de möjligheter som väntar mig och andra nyblivna agronomer  efter examen, men jag blev även inspirerad av alumnernas engagemang att kunna påverka och förändra utvecklingen i världen.

Idag återfinns agronomer på stora globala organisationer som EU och Världsbanken. Men också på små nischade företag, som tillverkar chokladpraliner, getost och andra delikatesser.

Många utmaningar

Utmaningarna för agronomer är många, som till exempel att råda bot på vanvården av grisar, Öster­sjöns övergödning liksom klimatmötet i Köpenhamn. Att agronomer med sin mångsidiga kompetens behövs är självklart. Så frågan är vem som blir nästa agronom att vinna Nobelpriset.

Aksel Ydrén
agronomstudent, SLU, Uppsala och ledamot i Naturvetarnas studentråd

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies