Vi erbjuder

Närproducerat även till mjölkkor

Nu blir det möjligt att minska den dyra och miljöovänliga importen av soja till mjölkkor. Utan att korna mjölkar mindre.
Publicerad: Uppdaterad:

Lantbruk Forskare vid SLU visar att det är möjligt att ersätta importerad soja och sockerbiprodukter med närproducerade fodermedel utan att mjölkavkastningen minskar. Den ökande efterfrågan av biobränslen banar väg för den utvecklingen.

Raps och agrodrank, som är restprodukter från tillverkningen av RME och etanol, har hittills varit en bristvara. Även svenska ärter ingår i foderstaten. Men det som spelar störst roll för mjölkavkastningen är grovfodrets kvalitet. Ett ensilage med litet näringsinnehåll kan inte kompenseras med agrodrank.

Viktigt är också att kombinera agrodrank med raps för att inte förlora avkastning. I försöket undersöktes även stråets längd på vallgrödan. Sett till mjölkavkastning spelar stråets längd ingen roll, men det minskar energiåtgången vid skörden när strået inte behöver sönderdelas.

 

Läs mer på www.loftinfo.se

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies