Vi erbjuder

Möjligheter och fallgropar på nätet

Har du googlat på dig själv? Det gör nämligen andra, som till exempel din blivande arbetsgivare. Därför gäller det att veta vilken information det finns om dig på internet. Se också upp för fallgropar när du mejlar. Ett tips är att aldrig slänga iväg ett mejl i vredesmod.
Publicerad: Uppdaterad:

internet Ett klick bort finns en outtömlig källa med information. Genom effektiva sökmotorer kan du på någon sekund få svar på allt du vill veta, som till exempel vilka isar som bär på Mälaren en dag i februari eller vem som är energiminister i Barack Obamas nya regering. Med egen hemsida och blogg kan du marknadsföra dig själv och kommunicera med omvärlden.
Du kan gå med i nätverk och samtalsgrupper och bli del av ett större sammanhang. Du kan lägga in din cv i olika jobbdatabaser, när du vill komma vidare i yrkeslivet.
I dag är det svårt att tänka sig ett liv utan internet. När nätet ligger nere, avtar aktiviteten radikalt på många arbetsplatser. För många har datorn och nätet blivit de viktigaste arbetsredskapen. Möjligheterna är oändliga och endast fantasin sätter gränserna.

Hamna i fel händer

Men det finns fallgropar. Det gäller att använda webben och mejlen på rätt sätt. Annars kan möjligheterna vändas till en risk där du själv kan råka illa ut.
En forskare googlade på sig själv och upptäckte att ett pressmeddelande om hennes avhandling låg på ett företags hemsida. Forskarens resultat användes i marknadsföringen av en produkt.
Nu slutade det hela lyckligt efter att forskaren ringde upp företaget som backade direkt och tog bort texten från hemsidan.
Även mejl kan hamna i fel händer.
– Förutom att det är lätt hänt att skicka till fel adress så kan ett mejl spridas till en större publik. Därför är det viktigt att tänka på hur man formulerar sig, säger Anna Rennermalm, rekryteringskonsult vid Proffice Life Science.
Det nya sättet att söka jobb ställer nya krav.
– För den som skickar in en ansökan på webben gäller det att vara konsekvent och inte slarva med till exempel stavning.  Historien om en person måste hänga ihop i olika ansökningar till samma företag, eftersom det numera är så lätt att gå tillbaka till tidigare ansökningar. Om den inte gör det, så väcker det frågor och kan göra att man anar ugglor i mossen.
Google kan ge en del svar på vem personen är. Allt fler arbetsgivare och rekryteringsföretag använder sig av den sökmotorn.
– Jag googlar ibland för att få veta mer om personer som söker de tjänster vi förmedlar. Det kan handla om att den sökande har gjort tvivelaktiga debattinlägg på bloggar och debattsidor. Kom ihåg att sådant material hänger kvar i många år med små möjligheter för den enskilde att radera.
Anna Rennermalm påpekar att den typen av information inte behöver vara avgörande i en rekrytering, utan vägs in i den totala bedömningen. Kompetensen är trots allt viktigast, men den synen är på väg att luckras upp.

Personligheten allt viktigare

– Trenden är att personligheten spelar allt större roll i rekryteringen. Många arbetsgivare anser att det är lättare att få en person att lära sig ny kunskap än att ändra en personlighet, säger Anna Rennermalm.
Ulrika Kaby, karriärrådgivare på Naturvetarna, lägger till att fritid och arbete närmar sig varandra. De sociala och professionella marknaderna går in i varandra.
– Många har inte insett möjligheterna. Internet är ett suveränt sätt att marknadsföra sig på, både genom Facebook och Linked-in, där man kan skriva om sina egenskaper, kompetenser och ambitioner. Sammantaget kan det ge en rätt bra bild av vem man är.
Att det fungerar fick Ulrika Kaby erfara på en disputationsfest nyligen, då en kollega frågade henne om hon hade tips på en naturvetare till ett ledigt jobb. Tack vare sitt kontaktnät på Linked-in, kunde hon förmedla en person med rätt kompetens.
Att lägga in sin cv hos olika rekryteringsföretag är en annan chans.
– Men se till att din cv hela tiden är uppdaterad, påminner Ulrika Kaby.
Hon ger rådet att googla på sig själv för att få veta vad som står om en på nätet.
– Visst ska man vara försiktig med vad man lägger ut. Är du i en fas där du söker jobb, bör du till exempel ha ett neutralt foto på Facebook och liknande webbplatser

Var professionell

Christel Lindgren, karriärcoach på Naturvetarna, betonar också vikten av att hålla en professionell och neutral ton på Facebook och liknande webbplatser.
– Risken för att material om en själv kan spridas är stor. Kompisar bjuder in varandra och skickar vidare till andra sidor. Betrakta nätet som ett offentligt rum, ungefär som när du åker tunnelbana eller går på en middag. Kom ihåg att du är ditt yrke även på fritiden.
Att mejla i vredesmod är inget Christel Lindgren rekommenderar.
– Att slänga iväg ett mejl i affekt utan eftertanke och reflektion kan reta upp mottagaren och kan uppfattas som kränkande, säger hon. Ett bättre alternativ är att ringa till personen i fråga. Nyanser och tonfall kommer fram bättre när man pratar än i ett mejl.

Mejla rätt

1. Uttryck dig inte kränkande om andra i mejl. Med ett klick kan ytterligare hundra personer få ditt mejl. Det finns också risk för att mejl skickas till fel adress.
2. Släng inte iväg ett mejl i vredesmod. Vänta hellre tills du har lugnat ner dig. Ska du framföra kritik till någon person är det bättre att ringa.
3. Om du skickar privata mejl från din jobbdator ska du vara medveten om att din arbetsgivare kan läsa dem. 
4. Mejla viktiga dokument, som till exempel en jobbansökan, som en pdf-fil. Då  behåller den sin layout och går inte att ändra i efterhand eller förvanska.
5. Använd en mejladress med en neutral profil. Undvik namn som ”salsakungen”  eller ”gamblern”, som kan ge fel signaler.

Tips på webben

1. Skapa en egen hemsida och se till att den webbplatsen kommer upp först om ditt namn blir googlat. Där kan du marknadsföra dig själv och din kompetens.
2. Fundera på hur du vill uppfattas på  nätet och på vilka webbplatser du vill  synas. Välj att publicera neutrala bilder och tänk igenom vilka åsikter du framför på bloggar och debattsidor.
3. Googla på dig själv för att få veta vad som finns om dig på internet.

4. Var försiktig med ditt surfande på jobbet. Besök inte sidor av tvivelaktig  karaktär. Din arbetsgivare kan se vilka  sidor du har varit inne på.  

Illustration: Maria Raymondsdotter

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies