Vi erbjuder

Ljudvågor avgör vägars skick

Nils Rydén vid Lunds tekniska högskola har utvecklat en metod för att visa hur vägar ser ut inuti och därmed kontrollera om den blivit rätt byggd och är i gott skick.
Publicerad: Uppdaterad:

forskning Enligt Vägverket kan metoden, som förväntas bli standard, innebära stora kvalitetsförbättringar och kostnadsbesparingar. Även skador i broar, tunnlar, dammar och kärnkraftverk kan upptäckas med tekniken, och därmed förhindra farliga olyckor. Idag bygger de flesta prognoser på kvalificerade gissningar, vilka ofta slår fel.

– Men med ljudvågor kan man, ungefär som röntgen eller ultraljud, få information om materialets sammansättning och styvhet på en dataskärm. Då kan man se till att arbetet blir rätt utfört, och säkerställa att vägen får den livslängd och klarar av så stor last som bestämts. Idag borrar man exempelvis upp asfalts- och betongprover istället för att använda sådan här oförstörande provning, förklarar Nils Rydén.

Nils Rydén blev inspirerad till att testa möjligheten att undersöka vägar med ljud när han gjorde sitt examensarbete år 2000. Då fanns liknande projekt på gång utomlands, men idag har den svenska lösningen kommit längst. Nils Rydén har den senaste tiden varit fullt sysselsatt med att, vid sidan av sin forskning, bistå Vägverket och olika byggbolag med att justera tekniken.

 

Mer på Forskning.se

 

 

Marita Teräs

utredare
08-466 24 81

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies