Vi erbjuder

Konsten att ta skit och göra det till guld

Att få kritik är inte alltid så roligt. Men den som lär sig att använda kritik konstruktivt får en fördel i yrkeslivet. Det menar Annika R Malmberg som skrivit boken "Ta skit - och det till guld".
Publicerad: Uppdaterad:

personlig utveckling – Det är jättesvårt att ta kritik och det är naturligt att bli arg eller ledsen. Men om man kan lära sig att ta det på bra sätt kan man gå långt. Annika R Malmberg arbetar som inspiratör och chefstränare.

I arbetet och i boken pekar hon på vikten att lära sig prata med varandra i stället för att prata om varandra.

Bryr sig

Ett sätt att tänka som kan underlätta när kritik framförs är att det krävs lite för att ge kritik. Den som ger kritik bryr sig ju. Även om det framförs i elak ton.

 – Får du kritik är det bättre än ingenting, säger Annika R Malmberg. Hennes råd är att inte ta kritik alltför personligt. Det kan vara stressigt och människor är inte alltid trevliga och på bästa humör.

Att bli arg eller ledsen när kritik förs fram är mänskligt, påpekar hon. Att ta bort den reaktionen går inte, men vad som går är att lära sig känna igen den och inte bli fastlåst i den.

– Lär dig känna igen dina reaktioner. Vad händer när du får kritik?

Konkurrensfördel

Ett sätt att tänka är: ”Okej, jag blir arg men den här personen ska inte få avgöra när jag blir arg.”

För att förvandla kritik till något användbart, tänk: ”Javisst, folk kan säga saker på ett dumt sätt, men jag kan ha något att vinna på att lyssna.” – De flesta har så svårt att ta kritik. Jag brukar säga att den som klarar att emot kritik kan få en klar konkurrensfördel och utvecklas snabbare än alla andra.

 

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies