Vi erbjuder

Kommuner, landsting och utbildning i fokus på budgeten

Kommuner och landsting är i fokus i statsbudgeten 2010 som presenterades för riksdagen på måndagen. Statsbidragen höjs med ytterligare 10 miljarder kronor 2010, utöver de 7 miljarder som tidigare utlovats. Utbildning och arbetsmarknadspolitik får 6,1 miljarder, men satsningen siktar mer på kvantitet är kvalitet, medgav Anna-Karin Alterå som presenterade stadsbudgeten på ett möte med Saco och Sacoförbunden.
Publicerad: Uppdaterad:

politik Arbetslösheten är finansminister Anders Borgs största bekymmer och det har satt en tydlig prägel på den budgeten. Nästa år blir arbetslösheten 11,4 procent och stiger ytterligare året därpå. Det framgår av budgeten som presenteras för riksdagen på måndagen.

I budgeten ingår en skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare i form av jobbskatteavdrag steg 4. Ytterligare ett par hundringar i sänkt skatt per månad för normalinkomsttagare.

- Hittills har regeringen skött stabiliseringspolitiken klokt, men nu är det dags att ta ansvar för den långa sikten. Vi gläder oss åt att pengarna till kommunerna nu kommer, men det är pinsamt att den stora socialförsäkringsöversynen ännu inte blivit av, trots att man gång på gång sagt att den ”snart” ska tillsättas, säger Sacos ordförande Anna Ekström i sin kommentar till budgetpropositionen.

Kvantitet för kvalitet

Utbildning och arbetsmarknadspolitik får 6,1 miljarder 2010 till bland annat 54.000 platser i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 10.000 platser på högskolan, 10.000 på komvux och 3.000 på yrkeshögskolan.
Men någon storsatsning på forskning eller entreprenörskap syns inte.
- Det är sant, men vi lade en forskningsproposition för ett år sedan då vi gjorde en kraftsansamling. Så dessa frågor kanske inte står först i kön nu, sade Anna-Karin Alterå.

- Det är bra att människor tar chansen att utbilda sig när arbetsmarknaden kärvar, men även här måste den långa sikten få sitt. Minst lika viktigt som antalet platser är vad studenterna får lära sig och vilken nytta de kan få av utbildningen i yrkeslivet. Jag är orolig för att de nya utbildningsplatserna kommer i stället för en välbehövlig kvalitetsreform, säger Anna Ekström. Om de nya studenterna ska ha riktig nytta av sin utbildning räcker det inte med nya pengar till nya platser, det måste till en kvalitetssatsning för hela den högre utbildningen.

Ingen supermyndighet

Det blir ingen supermyndighet inom jordbruk- och livsmedelsområdet. Regeringen menar att det inte det finns tillräckliga skäl för att slå samman myndigheterna. Beskedet kom i presentationen budgetpropositionen.
I början av året presenterade utredaren Gerhard Larsson utredningen Trygg med vad du äter - nya myndigheter för säkra livsmedel och hållbar produktion. Han föreslog att de fyra myndigheterna Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Fiskeriverket skulle omorganiseras till tre nya myndigheter.

- Vi avstyrkte ju förslaget, eftersom det inte var tillräckligt genomarbetat när det gäller hur skulle få in djuren i livsmedelskedjan, säger Johnny Andersson, miljöexpert på Naturvetarna.

 

Delar ur budgeten för 2010 
Skatter. Ett fjärde steg av jobbskatteavdraget.
Företagare. Egenavgifterna sänks med 5 procentenheter, men maximalt 10.000 kronor per år. Kostar drygt en miljard kronor.

Företagartrygghet. Högkostnadsskydd för sjuklön, arbetslöshetsförsäkring för företagare, med mera. Total kostnad 480 miljoner kronor.

Pensionärer. Sänkt skatt med 1.000–1.200 kronor per år för dem med garantipension, och med 1.700–2.000 för dem med 150.000 i årsinkomst. Kostar 3,5 miljarder kronor. Rättsväsende. 4 miljarder kronor till polisen, åklagarväsendet, domstolarna, kriminalvården osv. Målet 20.000 poliser år 2010 uppnås. Studiemedel. Höjs med 430 kronor per månad, varav 40 kronor är bidrag, resten är lånedelen som höjs. Eftersom priserna fallit och därmed basbeloppet blir nettot plus 350 kronor per månad.

Förtidspensionärer. Bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning höjs med upp till 6.600 kronor per år.

 Försäkringskassan. Får 350 miljoner kronor i tillägg för 2009 och 600 miljoner mer per år från 2010.

Cancervård. 227 miljoner kronor på tre år till en nationell cancerstrategi. Infrastruktur. 1,5 miljarder kronor ytterligare till underhåll och reparation av vägar och järnvägar.

 

Läs mer:

Sacos kommentar till budgeten.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies