Vi erbjuder

Hur får vi en bättre arbetsmiljö?

Jag jobbar på ett IT-företag och märker att allt fler drabbas av ryggbesvär. Några har också problem med värk i axlar och armbågar. Hittills har arbetsgivaren nonchalerat problemen. Hur ska vi gå vidare för att få en bättre arbetsmiljö?
Hälsningar Jakob
Publicerad: Uppdaterad:
Svar till Jakob

Den ena delen av din fråga handlar om vilka praktiska åtgärder man kan vidta och hur man ska motivera arbetsgivaren att genomföra dessa. Den andra delen handlar om ansvar.

Första åtgärden är att minimera tiden ni arbetar med laptop-datorer.  De är primärt konstruerade för att kunna bära med sig, inte för att fungera som arbetsplatser. Om ni ändå vill använda bärbara datorer ska de förses med externt tangentbord och mus vid längre tids användning.

Att datorstödda arbetsplatser är ett potentiellt hälsoproblem kan knappast komma som en nyhet för din arbetsgivare. Det finns en mängd enkla och relativt billiga lösningar att ta till för att undvika de skador som vi ser allt oftare. Om man jämför vad en Mousetrapper, ett höj- och sänkbart skrivbord, lämplig belysning samt en vettig stol kostar i relation till en längre sjukskrivningsperiod inser de flesta arbetsgivare att det är väl investerade pengar.

En annan billig och enkel åtgärd är att ställa in skärmen rätt samt att skaffa terminalglasögon till dem som behöver det. Det kan vara en god idé att ta hjälp av en ergonom för att se över arbetsplatserna

Det är arbetsgivarens ansvar att lösa arbetsmiljöproblem! Att påpeka problem är upp till samtliga medarbetare. Arbetsmiljöproblemet ska i första hand rapporteras till närmaste arbetsmiljöansvarige chef. I de flesta fall är detta din närmaste chef, men det är inte självklart så.

Det är ytterst ägaren eller styrelsen som är ansvarig, framför allt om delegationen är oklar. Ansvar kan delegeras men inte frånhändas.  Agerar inte chefen kan man tala med sitt skyddsombud. Skyddsombudet tar sedan i sin tur kontakt med ansvariga personer inom företaget.

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies