Vi erbjuder

Forskare måste prata öppet om djurförsök

Hallå där, Tom Holder, ledarprofil i den brittiska organisationen Pro-test som driver opinion för djurförsök i medicinsk forskning!
Publicerad: Uppdaterad:

opinion I slutet av förra året stod den nya djurförsöksanläggningen för biomedicinsk forskning i Oxford i Storbritannien färdig. Pro-test har spelat en roll i att laboratoriet har kunnat byggas. Hur föddes idén till organisationen?

– Det hela började med en 16-årig skolpojke från Swindon, Laurie Pycroft, som i början av 2006 ställde sig och började demonstrera för att den nya djurförsöksanläggningen i Oxford skulle byggas. Djurrättsaktivister hade då fått planer på ett liknande labb i Cambridge att läggas ned och försenat bygget i Oxford med över ett år. Ett antal studenter slöt upp bakom Laurie Pycroft och i den första demonstrationen som vi organiserade deltog till slut närmare tusen studenter, forskare och andra invånare. Idag har vi gjort stora framsteg i att få allmänheten på vår sida. Antalet demonstranter mot djurförsök i Oxford har minskat till "sju personer och deras hund".

Sedan du blev färdig med dina studier i politik, filosofi och ekonomi har du även startat projektet "Speaking of research" i USA. Vad kan forskare göra för att vända den negativa opinionen mot djurförsök i medicinsk forskning i länder som Storbritannien och USA?
– De måste börja prata öppet om djurförsök. Om forskare ser till att djurförsök finns med i varje mening när de berättar om sina resultat, så måste pressen rapportera om det. De måste se till att få in tv-kameror i labben. Allmänheten behöver få se att djuren lever under bra förhållanden. Och man kan föra ut budskapet, inte bara till pressen, utan också till människorna i sin omgivning.

I Sverige tycker över 70 procent av allmänheten att det är acceptabelt att använda djurförsök i medicinsk forskning. Finns det en risk att opinionen blir mer negativ om forskare börjar tala om djurförsök?
– När man inte är under attack är den bästa tiden för att träda fram. Om man är den som tar upp frågan, så får man kontrollen över den, och man kan inte bli anklagad för att verka bakom stängda dörrar. Många forskare är rädda för att tala om djurförsök.

Har du någon gång varit orolig för din egen säkerhet?
– Jag var lite bekymrad i början, men jag har inte blivit utsatt för något värre än ett otäckt e-mail då och då.

Finns det några djurförsök som du motsätter dig?
– Det är lätt att säga att jag motsätter mig djurförsök för att ta fram kosmetika. Nu finns det tillräckligt många läppstift på marknaden.
Du vill inte tala om att djurförsök ska ersättas, utan snarare kompletteras. Varför det?
– Jag vet inte vad framtiden har i sitt sköte, men, förutom, kanske om vi får hjälp av kvantdatorer, har jag svårt att se att modeller kan ersätta djurförsök. Vi vet inte hur mycket vi ännu inte vet om hur våra kroppar fungerar.

Läs mer

 

Bildtexter

Överst: Forskare och allmänhet i Oxford på marsch för djurförsök i medicinsk forskning.
Ovan t.h.:Tom Holder talar vid Pro-tests demonstration för djurförsök i februari i fjol.

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies