Vi erbjuder

Får de säga upp mig när uppdraget tar slut?

Jag är fast anställd på ett bemanningsföretag sedan tre år tillbaka. Under hela perioden har jag haft ett och samma uppdrag. När uppdraget tog slut, meddelade min arbetsgivare mig att jag är uppsagd på grund av arbetsbrist. Är det verkligen jag som ska gå när det finns många som anställts efter mig på bemanningsföretaget? Min arbetsgivare säger att de andra har uppdrag.
Hälsningar Charlotte
Publicerad: Uppdaterad:
Svar till Charlotte

Även bemanningsföretag gäller lagen om anställningsskydd, Las. Innan arbetsgivaren säger upp dig, måste de ha gått igenom anställningstid och kompetens hos de anställda på företaget och upprättat en så kallad turordningslista. För dem som är anställda efter dig är arbetsgivaren skyldig att kontrollera om du har tillräcklig kompetens för att kunna bli erbjuden deras arbetsuppgifter.
Sådan är lagen, men inom bemanningsbranschen kan det uppstå problem med kunden om bemanningsföretaget vill byta konsult mitt i ett uppdrag. I de här fallen kan vi inte tvinga arbetsgivaren att följa turordningsreglerna i Las, eftersom det gör mer skada än nytta. Men arbetsgivarens ansvar gentemot dig kvarstår.
Om du har tillräcklig kompetens för att kunna ta över uppdrag från kollegor som har anställts senare, men bemanningsföretaget anser att detta inte är möjligt, med tanke på kunden, måste arbetsgivaren kompensera dig, antingen ekonomiskt eller på något annat sätt som ni kommer överens om, för att de frångår turordningsreglerna.
Enligt Las är arbetsgivaren skyldig att kontakta din fackliga organisation och meddela att du kan komma att sägas upp på grund av arbetsbrist. Det är dock alltid bra att själv ta kontakt med din fackliga organisation vid en uppsägning, precis som du har gjort. Det gäller även i de fall då du tycker att du kan lösa det hela själv tillsammans med arbetsgivaren.


Lagen om anställningsskydd, Las

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies