Vi erbjuder

Experter kan visst bli chefer

Att experter inte skulle passa som chefer är en myt. – Viktigast är att ha de egenskaper som gör en till en bra ledare, säger Helena Nicklasson, ansvarig för karriärservice på Naturvetarna.
Publicerad: Uppdaterad:

chefskap Som karriärrådgivare möter Helena Nicklasson många naturvetare som är experter. Men de flesta av oss har minst två karriärinriktningar.
– Många experter vill vara just experter. Men vissa har också andra drivkrafter.
Decision Dynamics modell (se nästa sida) visar att en person mycket väl kan vara en kombination av linjär och expert. Om han eller hon har fallenhet för att vara chef, tycker det är roligt att ta beslut och leda andra, då kan en karriär som chef passa, säger Helena Nicklasson.

Belöning kan uppfattas som bestraffning

Det är inte bara individernas drivkrafter som kan delas in efter dessa fyra inriktningar, utan även organisationer. Det gör att människor beroende på sin egen inriktning trivs olika bra i olika organisationer, beroende på hur beslutsvägar och belöningssystem ser ut.
– I en organisation kan arbetsrotation vara en belöning. För den som är utpräglad expert kan det upplevas som en bestraffning att flyttas till en ny avdelning och göra något annat och nytt. Medan andra upplever arbetsrotationen som den belöning det är tänkt att vara.

Fördel med expertkunskap

Olika karriärinriktningar kan avancera på olika sätt inom olika organisationer. Ett misstag kan vara att befordra den duktigaste experten till chef. Om den duktigaste experten har linjära drivkrafter kan det vara lyckat.
– Men det absolut viktigaste är att ha de egenskaper som gör en till en bra ledare, säger Helena Nicklasson.
På en del chefspositioner är det en fördel att vara expert. Ju närmare den operativa verksamheten en chef ska vara, desto viktigare är det ofta med expertkunskaper.
För en expert som blivit erbjuden en chefspost kan det vara bra att ställa frågorna:
Vilka krav ställs på just den här chefspositionen?
Ska chefen kunna den operativa verksamheten?
Vilken typ av ledare vill de ha och är jag den rätta personen?
Helena Nicklassons tips till den som vill bli chef är att göra sin egen kravspecifikation och fundera på vilken typ av organisation man vill vara chef över.

 

Vilka drivkrafter har du?


Naturvetarnas karriärservice arbetar enligt en metod som har tagits fram av företaget Decision Dynamics och bygger på forskning som visar att vi har olika drivkrafter i våra karriärer. Dessa drivkrafter kan delas in i fyra olika inriktningar:

Experten
Den mest stabila och historiskt dominanta karriärsynen, som innebär att karriären görs på livslång basis inom ett och samma arbetsområde. Framgång innebär att man lär sig mer inom yrkesområdet, såväl kompetens- som kunskapsmässigt.

Den linjära
Fokuserad på snabb klättring uppåt med så mycket ansvar och auktoritet som möjligt.

Den utvidgande

Bygger på en mindre traditionell karriärsyn där man upptäcker sin karriär (till skillnad från Experten som är sin karriär, och den Linjära som gör karriär) genom horisontala förflyttningar till närliggande områden (vart femte till tionde år). Dessa förändringar tenderar att föra med sig utvecklingen av bredare kompetens samt nya applikationer av tidigare arbetserfarenhet.

Den episodiska
Den mest förändringsbenägna och minst konventionella av dem alla. Episodiker anser sig inte ens ha någon karriär. Ju mer nytt som förekommer, och ju oftare byten i arbetslivet, desto bättre, enligt detta ”konsekventa mönster av inkonsekvens”. 

Mer om olika drivkrafter på Decision Dynamics webbplats.

 

 

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies