Vi erbjuder

Ett steg mot högre säkerhet på nätet

Kvantkryptografi och kvantsekretessdelning kan bli ett sätt att helt säkert överföra känslig information på nätet. Men många problem återstår enligt Jan Bogdanski som nyligen disputerade inom området.
Publicerad: Uppdaterad:

datavetenskap De kommersiella fibernäten är inte designade för att man ska kunna skicka enstaka fotoner. Switchar, förstärkare, signalomvandlare och andra komponenter i näten påverkar fotonernas tillstånd, kommenterar han.
Trots att intresset för området har ökat i takt med tilltagande säkerhetsrisker är det inte självklart att vare sig forskning eller kommersialisering kommer att ske i Sverige framöver.

Dyr utrustning

– Utrustning för att göra experiment för att anpassa kvantkryptografin till kommersiella nät är dyr och än mer skulle det krävas för att gå från experiment till kommersiell användning.
Kvantkryptografi förutsätter liksom all asymmetrisk kryptografi att man överför en krypteringsnyckel. Kvantsekretessdelning bygger på att sekretessen delas upp så att det krävs ett samarbete av flera användare för att återskapa det. Tänk dig till exempel ett bankkonto, som det endast går att få tillgång till om flera av ägarna samarbetar för att rekonstruera dess uttagskod.

Unik doktorand

Jan Bogdanski har i sina experiment för kvantsekretessdelning bevisat att kvantsekretessdelningen kan använda sig av singelfotoner vid överföring över fibernät. Han är också med största sannolikhet en världsunik nybliven doktor i kvantinformation. Han har gått från en tjänst som administrativ projektledare på FMV till att doktorera på Fysikum på Stockholms universitet och han är betydligt äldre än sina doktorandkollegor.
– På hösten 2007 fattade jag mitt livs svåraste beslut när jag i samband med personalnerdragningar på FMV tvingades välja mellan att gå tillbaka till min tjänst eller att fortsätta som doktorand.
Att han valde forskningen är inget han ångrar idag även om hans framtid är osäker.
– För någon i min ålder är det är inte lätt att hitta en postdoktjänst.


 

Marita Teräs

utredare
08-466 24 81

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies