Fråga oss här!
Vi erbjuder

Enklare och billigare att gå med i a-kassan

Den 1 juli sänktes avgiften till Akademikernas a-kassa. AEA. Den nya avgiften blir 90 kronor per månad. Det blir då också lättare att komma med i a-kassan. Det räcker att man har eller har haft ett arbete för att kunna bli medlem i en a-kassa.
Publicerad: Uppdaterad:

arbetslöshetsförsäkring  Från den 1 juli har avgiften till AEA sänkts med 50 kronor till 90 kronor i månaden. Det blir också lättare att gå med i a-kassan. Nu krävs bara att man någon gång haft ett arbete och kan styrka det med till exempel ett lönebesked.

Förmånligare beräkning av medlemstid och inkomst

För att få inkomstbaserad ersättning krävs fortfarande tolv månaders medlemstid, men de månader under 2009 som en person är medlem i a-kassan räknas dubbelt efter den 1 juli 2009. Det betyder att medlemsvillkoret kan vara uppfyllt redan efter sex i stället för tolv månaders medlemskap och att det kan vara möjligt att ha rätt till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning efter att ha varit medlem sex månader.

Ännu en nyhet är att den som blir arbetslös kommer från och med den 1 juli att få räkna med den eventuella ersättning som har utgått för bland annat sjukdom och vård av barn i underlaget när a-kassan räknar fram dagpenningen.

 

Läs mer om a-kassan på Naturvetarnas webb

Läs mer om nyheterna på AEAs webbplats

Kommentarer

Emma 2009-10-26

Jag har endast jobbat på somrarna under min studietid på 4,5 år. I januari tar jag examen och undrar då om jag kan lägga ihop de månader som jag jobbat på somrarna och att de då kan räknas som att jag jobbat 6 månader heltid?

Kerstin Diamant 2009-07-13

Ja, det är mycket bättre att doktorander får tjänst med vanlig lön ur flera synpunkter. När det gäller möjligheten att GÅ MED i a-kassan innebär dock de nya reglerna att den som någon gång arbetat i Sverige och kan styrka detta med till exempel ett lönebesked kan bli medlem i a-kassan. Kontakta alltid AEA för vidare information: www.aea.se.

Mikael Hillgren 2009-07-09

Synd att stipendiebaserad postdoktjänst inte räknas som arbete och inte ger tillträde till a-kassan...

Kerstin Diamant 2009-07-09

Nej, tidigare heltidsarbete är inget krav för inträde. AEA skriver: "Från och med 1 juli kan alla som kan styrka att de har eller har haft ett arbete bli medlem i en a-kassa." http://www.aea.se/nyheter2.aspx?page_id=1726

Erik 2009-07-09

har/haft arbete = heltid?
Kommentera