Vi erbjuder

De försöker rädda liv med feromoner

En forskargrupp vid Högskolan i Kalmar har identifierat och lyckats syntetisera flera ämnen som skulle kunna användas för att bekämpa Chagas sjukdom. Denna dödliga infektionssjukdom drabbar miljontals människor i Sydamerika varje år. Målet är att konstruera en billig fälla, som människor i riskområden skulle kunna ha i sina hem.
Publicerad: Uppdaterad:

kemiforskning Det är tre arter av blodsugande rovskinnbaggar som bär på de parasiter som överför sjukdomen. I och med att forskarna i Kalmar nu lyckats identifiera ämnen, som skulle kunna vara feromoner eller doftämnen som antingen lockar till sig artfränder eller varnar om fara finns en möjlighet att kontrollera insekterna.

Det är kemisten Björn Bohman som, under handledning av docent Rikard Unelius, samarbetat med biologer för att hitta de ämnen som tre olika insekter utsöndrar. Resultatet publicerades i hans avhandling i juni.

Kunskaper om insekternas feromon och hur man kan framställa dem på syntetisk väg är också ett effektivt sätt att minska bekämpningsmedel i jordbruket. Björn Bohman har arbetat med feromoner för att begränsa lucernviveln Sitona discoideus som går på alfalfa och med gnagskydd mot snytbaggen Hylobius abietis som är ett stort problem när man ska återplantera skog efter kalhuggning.

  

Bilden: Vuxen Rhodnius prolixus suger blod. Insekten överför de parasiter som orsakar Chagas sjukdom. Källa: TDR 

Marita Teräs

utredare
08-466 24 81

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies