Vi erbjuder

Chefer jobbar på semestern

Fyra av fem chefer kommer att avbryta sin semester i sommar. De flesta håller också kontakten med jobbet genom mejl och mobil. De tycker att det är mer stressande att inte ha koll.
Publicerad: Uppdaterad:

arbetstid Den nya tekniken framhålls som en anledning till att det blir allt svårare att värja sig från jobbet under semestern. Många känner förväntningar på att man ska vara tillgänglig.

Drygt hälften av cheferna menar att de inte kan koppla av när de är lediga på grund av den nya tekniken. 45 procent känner sig stressade av att kunna bli nådda via e-post eller telefon, enligt en undersökning som Synnovate har gjort.

Rensa inkorgen

Nästan lika många, 41 procent, blir lika stressade av att inte ha koll på mejl och mobiltelefon. De känner en lättnad över att få viktig information och att kunna rensa i inkorgen med jämna mellanrum.

 – Jag ska vara ledig i tre veckor tillsammans med familjen i vårt sommarhus i Tylösand. Jag föredrar att ha koll på mejl och mobil i stället för att ha en massa att ta hand om senare. Förra sommaren var jag tvungen att avbryta semestern på grund av jobbet, det hoppas jag slippa i år, säger Lars Kry, koncernchef, Proffice till tidningen Chef.

Palle Lundberg, kommundirektör i Botkyrka och Årets chef 2009, har en mer avspänd inställning.

 – Jag tar alltid sex veckor ledigt i sträck, jag vill visa att det är möjligt. Vi ska till Östersund och Småland. Jag utser en ställföreträdare, men i min position måste jag ta samtal och mejl. Jag skulle vara mer stressad om jag inte visste vad som händer.

Negativ energi

Stressforskarna går ett steg längre och vill att vi ska vara helt bortkopplade från jobb under tre veckor. Men det behovet är individuellt. Vissa påverkas inte alls av att påminnas om jobbet och koppla upp sig mellan uppfriskande dopp och fika med familjen. Medan det för andra kan skapa ångest och irrationella tankar om man måste jobba när man laddar batterierna inför en lång och arbetskrävande höst.

– Det är så mycket vi hanterar hela tiden. Det kommer mejl och telefonen ringer. När vi avkrävs på snabba svar plattas språket till och lösningarna blir inte genomtänkta. Fysiologiskt och patologiskt bryts vi ned. Många av de samtal vi får handlar om brandkårsutryckningar, vilket ger negativ energi, säger beteendevetare Carolina Browall som inte är förvånad över siffrorna i Synnovates undersökning. 

  

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies