Fråga oss här!
Vi erbjuder

Är julklappar och julbord skattefria?

Vi är ett litet företag som under flera år haft det knackigt och skulle inför denna jul vilja ge våra anställda en riktig uppskattning i form av julbord och en julklapp, något som de inte fått på många år. Vilka regler gäller för att gåvorna ska vara skattefria? Lisa
Publicerad: Uppdaterad:

Experten svarar När det gäller julbord och julgåvor till anställda så bör du som arbetsgivare titta på skattereglerna, annars kan en gåva bli dyr, både för dig och de anställda. För julgåvor får värdet för år 2009 inte överstiga 450 kronor inklusive moms för att arbetsgivaren ska slippa betala sociala avgifter och att den anställde inte behöver betala skatt. I värdet inräknas inte fraktkostnader. Julbord får inte kosta mer än 90 kronor exklusive moms för att du som arbetsgivare skall kunna göra avdrag. För kostnader som musik och liknande vid ett julbord får du dra av maximalt 180 kr per person plus moms.
När det gäller julklappar kan du alltid pröva att förhandla med en leverantör när du köper en större mängd. Kanske har ni redan en leverantör som kan ge dig ett bra pris på julklappar?

Kommentarer

Elisabet Engdahl Linder 2009-12-17

Patrik Wijk har helt rätt. Skatteverket går på marknadsvärdet. Tack för påpekandet.

Patrik Wijk 2009-12-16

Hej! Vill bara lägga till att så vitt jag känner så är det marknadsvärdet som styr de 450 kronorna så även om man kan förhandla sig till bättre pris så är det marknadspris som skatteverket går på. Sen är det givet bra om man kan få ner inköpspriset.
Kommentera