Vi erbjuder

Är du en kombinatör?

Kombinatörer är ett nytt begrepp som myntats av SCB. En kombinatör är en anställd som driver företag vid sidan av sin anställning. Gruppen har hittills inte fått särskilt stor uppmärksamhet, men kan vara viktigare än vad man hittills trott för att skapa nya arbetstillfällen och öka andelen kvinnliga företagare.
Publicerad: Uppdaterad:

Företagare I Naturvetarna finns många kombinatörer. Begreppet, som skapats av SCB, är nytt och alla de som bedriver någon form av företagande vid sidan av sin anställning omfattas. Enligt SCBs senaste kundtidning är gruppen intressant och har fram tills nu inte uppmärksammats speciellt mycket i statistik eller i arbetsmarknads- och näringspolitiken.

– Jag är glad att denna grupp äntligen uppmärksammas. Inom Naturvetarna är det framför allt denna grupp som har behov av stöd och rådgivning från mig, säger Urban Åhgren Naturvetarnas företagsrådgivare.

Bland kombinatörerna finns förvånansvärt många kvinnor och kanske skulle andelen kvinnliga företagare kunna öka om just denna grupp fick ett mer riktat och relevant stöd. Andelen kvinnor bland kombinatörerna är 40 procent, vilket kan jämföras med 33 procent bland heltidsföretagarna.

I glesbygd är kombinatörerna ett viktigt inslag i företagsbilden och för många individer är det en överlevnadsstrategi.
Andra anledningar till att bedriva företag som bissyssla vid sidan av sin anställning kan vara att det är ett tryggare sätt att starta upp en verksamhet. Det kan också vara så att företaget aldrig kan ge en heltidsförsörjning eller kan företaget helt enkelt vara en hobbyverksamhet.

Marita Teräs

utredare
08-466 24 81

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies