Vi erbjuder

Skogliga avtalsrörelsen igång

Avtalsrörelsen på privat sektor inom skogen är igång. Det är viktigt att medlemmarna hör av sig med synpunkter på dagens kollektivavtal, för nu finns möjligheter till förändringar.
Publicerad: Uppdaterad:

SKOGLIG  AVTALSRÖRELSE Anna-Lena Nordén är den ombudsman på Naturvetarna som har särskilt ansvar för skogliga avtalsförhandlingar på privat sektor.
– Vi har många medlemmar inom det område där Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, är motpart. Idag har vi ett kollektivavtal via Sveriges ingenjörer, som ger skydd om det berör flera medlemmar.
 – Det är viktigt att våra medlemmar går på rätt kollektivavtal, det vill säga akademikeravtalet, och inte på Ledarnas eller Unionens avtal, då det är en markant skillnad på till exempel löneavtalet, där Unionens avtal har siffror vilket akademikeravtalen saknar. Våra avtal har visat sig kunna ge bättre löneökningar, säger hon.

Lokala Akademikerföreningar 

Anna-Lena Nordén framhåller hur viktigt de lokala Akademikerföreningarna är. Där samlas medlemmar i de olika Sacoförbunden, och där är medlemmar i Naturvetarna (tidigare Skogsakademikerna och Agrifack med).
– Genom Akademikerföreningar kan vi stärka det fackliga arbetet både vad gäller löner och andra arbetsvillkor. De kan också fungera som nätverk mellan företagen. I arbetsgruppen Akademikerförbunden Skogen arbetar tillsammans med Sacoförbunden Civilekonomerna, Sveriges Ingenjörer och Veterinärförbundet för att bilda akademikerföreningar och att utbilda medlemmarna inom till exempel arbetsrättslagstiftning.
– Vi måste ge våra förtroendevalda verktygen att våga synas och höras både mot våra yrkesgrupper, men även få arbetsgivaren att se oss som en jämbördig part. Syns och hörs man inte så finns man inte, säger Anna-Lena Nordén. Naturvetarna arbetar hela tiden för att anordna anpassad fackliga utbildning bland Akademikerföreningar inom SLA-området.

Medlemmar- hör av er!

I mitten av februari lämnar parterna sina yrkande för att börja förhandla på central nivå i början av mars. Om allt går enligt planerna så är parterna överens före 1 maj, då ett nytt avtal kan sjösättas. Då Naturvetarna är inte är part i avtalet så kommer det vara Sveriges Ingenjörer som sitter vid förhandlingsbordet men Naturvetarna kommer att ingå i delegationen.
– Det viktigt att medlemmarna hör av sig till mig angående sådant som ni tycker fungerar eller inte fungerar med dagens kollektivavtal, så att jag ta med mig era synpunkter in i avtalsrörelsen. Som medlem är du alltid välkommen av dig, antingen direk till mig eller till vår jour, säger Anna-Lena Nordén.

Text: Kerstin Diamant (artikeln uppdaterad 11 december 2009) 
Foto: Katarina Bengtsson

Det statliga avtalet gäller till och med 30 september 2010.

Läs mer om Naturvetarnas krav i avtalsrörelsen

Naturvetarnas ombudsmannaservice

Anna-Lena Nordén

förbundssekreterare
08-466 24 32

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies