Vi erbjuder

Akademikerrådgivning: När goda råd inte är dyra

Har du koll på dina försäkringar och din pension? Akademikerrådgivning leder dig rätt i fond- och försäkringsdjungeln. Helt utan kostnad för medlemmar i Naturvetarna.
Publicerad: Uppdaterad:

Placeringsrådgivning Äntligen finns det någon som tar ett helhetsgrepp om dina försäkringar och din pension. Du slipper själv ringa runt till olika försäkringsbolag och fondbolag.
– Det jobbet gör vi, säger Robert Edberg, vd på Akademikerrådgivning, som ägs av Naturvetarna och fem andra Saco-förbund.
När alla papper är framme så kan genomgången börja. Rådgivningen sker genom ett personligt möte eller telefon.
– Med hjälp av en webblösning kan vi och kunden samtidigt titta på dokumenten, vilket gör att rådgivningen fungerar lika bra över telefon, säger Robert Edberg.

Olika behov

Behoven varierar, vissa vill ha hjälp med pensionen, medan andra har fokus på familjens försäkringar.
– Vi ser till hela familjens behov och föreslår en försäkringslösning. Det handlar om att vara rätt försäkrad när det gäller till exempel olycksfall och sjukförsäkring. Kom ihåg att även din sambo, eller motsvarande, har rätt till rådgivning från oss.
Många vill ha hjälp med placering av pensionsfonder, både PPM och tjänstepension.
– Numera är det möjligt att göra ett omval av tjänstepensionen och på så sätt få ner avgifterna, säger rådgivare Gisela Magnusson.
De flesta har någon form av tjänstepension genom kollektivavtalet.
– Att kompensera för en utebliven tjänstepension är svårt och kan bli dyrt. Därför gäller det att se till att arbetsgivaren betalar premier till tjänstepensionen, säger Gisela Magnusson.

Fondtorg

Detsamma gäller för egna företagare, som själva betalar pensionspremier, sjukförsäkring och andra försäkringar. De måste också tänka på att försäkra egendom, ansvar, avbrott och rättsskydd.
Akademikerrådgivning ger även råd om val av PPM-fonder.
– Vi ser till helheten utifrån kundens behov och risknivå. Här kan man välja lite dyrare fonder eftersom avgifterna är rabatterade i PPM-systemet. De har även ett eget fondtorg med 450 fondbolag att välja mellan och utifrån dessa väljer de dessutom löpande ut ca 25 bra fonder för att förenkla för medlemmen.
Bland många naturvetare finns ett intresse av miljöfonder.
– Vi har även kunskap om miljö- och etikfonder och ger förslag på placeringar.
Gisela är noga med att påpeka att de inte bidrar till att spela bort spararnas pengar.
– Vi är mindre aggressiva och håller en lägre högsta risknivå än andra. I det ligger att avråda från allt för vilda satsningar. Vi har en så kallad avrådningsplikt och är skyldiga att enligt lag dokumentera rådgivningen, till nytta både för oss och kunden. 

Säkerhet för kunden

En säkerhet för kunden är att Akademikerrådgivning är registrerad hos Finansinspektionen och måste följa de lagar som finns kring finansiell rådgivning.
Men hur kan rådgivningen vara gratis?
– Vi tjänar pengar på provisioner från försäkringsbolag och fondbolag. Viktigt att notera är att rådgivarna inte är provisionsavlönade. Vår styrka är att vi är oberoende och inte gynnar något bolag före något annat. Kundens behov är i fokus, säger Robert Edberg och låter som han verkligen menar det.

Hur byter jag bolag?

– Kunden behöver bara godkänna och signera. Resten sköter vi, säger Gisela Magnusson.
Inte nog med det. Medlemmar i Naturvetarna har tio procent rabatt på familje- och affärsjuridik, där första timmen är gratis.
Till exempel kostar ett samboavtal inte mer än runt 1500 kronor. Ute på stan kostar det upp till det tredubbla.

 

Läs mer om Akademikerrådgivning

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies