Vi erbjuder

Kontakta alltid AEA vid arbete i EU/EES-land eller Schweiz!

Ska du arbeta i annat EU/EES-land eller Schweiz? Kolla alltid med a-kassan vad som gäller! Reglerna för a-kassemedlemskap och ersättning för den som arbetat i dessa är mycket snåriga. I höstas backade AEA som konsekvens av en dom i regeringsrätten från ett tidigare beslut när det gällde en kvinna som arbetat i Danmark men behållit sitt medlemskap i svensk a-kassa.
Publicerad: Uppdaterad:

Normalt är rådet till den som arbetar i annat EU/EES-land eller Schweiz att ansluta sig till arbetslandets arbetslöshetsförsäkring, liksom att lämna den svenska a-kassan.

Detta för att man i de flesta fall inte omfattas av svensk arbetslöshetsförsäkring, oavsett om man fortsätter att betala till i svensk a-kassa eller ej, så länge som man arbetar för i en lokal anställning i annat EU/EES-land eller Schweiz. (Om man däremot arbetar utomlands för svensk myndighet eller svenskt företag och har ett ett beslut  från försäkringskassan om att svensk lagstiftning gäller, betraktas arbetet på samma sätt som om man jobbar i Sverige och då ska man vara med i svensk a-kassa).

I fallet med kvinnan som arbetat i Danmark samt ytterligare ett fall gäller att AEA under en kort period hösten 2008 ändrade beslut om ersättning för medlem som arbetat utomlands.

– Vi har sedan läst regeringsrättens dom många gånger och kan konstatera att det ur domen kan utläsas att man kan vara kvar som medlem i a-kassan men ändå inte vara garanterad arbetslöshetsförsäkring i Sverige, säger Martin Sandblom, handläggare av utlandsärenden på AEA.

Martin Sandblom säger vidare att grundregeln när det gäller social trygghet, till exempel arbetslöshetsersättning, för alla som arbetar i ett EU/EES-land eller Schweiz, är att arbetslandets lagstiftning gäller.

– Skulle du byta arbetsland innebär det att du också byter tillämplig lagstiftning. Var man bor eller tidigare har bott påverkar inte detta. Du kan endast omfattas av arbetslandets arbetslöshetsförsäkring. Skulle du fortsätta att vara medlem i AEA innebär det ändå normalt inte att du är arbetslöshetsförsäkrad i Sverige.
När detta är sagt, gäller det ändå att det kan finnas situationer där du trots allt skulle kunna ha nytta av ditt svenska a-kassemedlemskap. AEA ger på sin webb ett par exempel.

– Men eftersom reglerna verkligen är krångliga och dessutom kan förändras med nya lagar eller ändrad rättspraxis, är vårt råd att alltid kontakta oss på AEA Utland, säger Martin Sandblom på AEA.

 

Besök AEAs webbplats och läs om regler för utlandsarbete

AEA Utland nås också på telefon 08-566 445 10

 

Nordisk Juridik om fallet med kvinnan som arbetade i Danmark

Regeringsrättens dom (arbete i Spanien) 

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies