Vi erbjuder

90 miljoner till marin forskning

Nu satsar EU 90 miljoner kronor på att fler forskare ska kunna komma och forska vid de stora europeiska forskningsstationerna. Mottagare av pengarna är det europeiska forskningsnätverket Assemble. Två av de marina forskningscentrumen ligger i Sverige.
Publicerad: Uppdaterad:

havsforskning – Det blir enkelt att komma från hela Europa och forska vid de marina laboratorierna, och det är en stor tillgång för de forskare som sitter inne i städerna, säger Michael Thorndyke, Assembleys koordinator och professor i marinbiologi på Göteborgs universitet.

Pengarna från EU kommer bland annat att bekosta forskningsstationernas avancerade mikroskop, båtar och mätutrustning. Genom det nystartade EU-projektet tillhandahålls forskningsanläggningarna, men forskarna själva kommer fortfarande att vara anställda och avlönade av sina egna universitet och institutioner.

Föra samma forskare

– Det har precis startat och nu är en grupp norska forskare vid The Sven Lovén centre for marine sciences vid Kristineberg och forskar på fiskars sexuella beteende, säger Michael Thorndyke.

Flera stora marina forskningscenter i Europa ingår i Assemble och man hoppas att projektet ska kunna föra samman forskare från flera olika områden.

– Om man till exempel ska studera hur ett marint ekosystem verkligen fungerar så räcker det inte längre att endast biologer undersöker det - det kan kanske behövas kemister som undersöker vattnet och geologer som undersöker sedimentet i bottnarna, säger Michael Thorndyke.

Öka respekten

Michael Thorndyke tror att Sverige kommer att gynnas av att duktiga forskare kommer till Svenska forskningsanläggningar och forskar.

– Det kommer att öka respekten och statusen för svensk forskning och svenska laboratorium ute i Europa, säger Michael Thorndyke, som själv kom till Sverige för sju år sedan genom ett svenskt vänprojekt med University of London.  

 

Relaterad artikel:

Satsning på marin forskning efter försäljning

  

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies