Vi erbjuder

Datorerna tar över vetenskapen

Med datorer kan vi ställa frågor som var otänkbara för bara ett decennium sedan. Vi kan söka mönster i gigantiska datamängder och experimentera utan att resa oss från tangentbordet. Betyder det att gamla metoder snart är överflödiga?
Publicerad: Uppdaterad:
Lundaforskaren Konrad Tollmar har klivit in i 3D-simulatorn Kuben, som bland annat ska kunna ge illusionen av att befinna sig i en operationssal. Foto: Pontus Tideman

 

Simulering Datorerna har revolutionerat vetenskapen. Den moderna teknologin ökar inte bara takten i forskningen – den förändrar den vetenskapliga processen i grunden. Det hävdade Nicklas Lundblad, doktor i informatik och policy manager på Google, för en tid sedan i tidningen Computer Sweden.


I en krönika pekade han ut tre framtida paradigmskiften:
Experiment ersätts av simuleringar. Ingivelse ersätts av mönsteranalys. Idealmodeller ersätts av komplexa modeller.


Men behövs det då inga experiment… Och inga idéer? Naturvetaren har diskuterat saken med några forskare som arbetar med de allra senaste metoderna.

 

Utgår från mönster

Magnus Fontes är prefekt vid Matematik­centrum i Lund. Han är också en av grundarna av företaget Qlucore i Lund, som tagit fram en mjukvara för analys av stora mängder gendata. Den används av såväl företag som akademiska forskare, bland annat på universitetssjukhusen i Lund, ­Göteborg och Stockholm.


När Magnus Fontes och hans kollegor designade ett första program för analys av genetiska data, visste han faktiskt inte mycket om de data han tittade på. Men det betyder inte att han lät datorn jobba förutsättningslöst, betonar han. De matematiska algoritmer han använde och utformade, valde han utifrån mönster han själv tyckte sig se.


– Man måste ha hypoteser, och datorn ger möjligheten att snabbt testa dem. Det går inte att arbeta helt slumpmässigt, för det finns alltid en oändlig mängd möjligheter att sortera data ”fel”, säger Magnus Fontes.

 
Lisa Kirsebom

 

Läs mer (pdf)

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies