Vi erbjuder

Ny chef i djurens värld

Hon började sin yrkesbana som vårdare på ett hem för förståndshandikappade utanför Höör. Den 1 november tillträdde Camilla posten som ny chef för Skånes Djurpark, en knapp mil därifrån. Nu med biologexamen och anställningar som kommunekolog, nationalparksföreståndare och byrådirektör i ryggsäcken.
Publicerad: Uppdaterad:

Mitt jobb I det skånska vinterrusket har de femton helårsanställda djurskötarna samlats utanför myskoxarnas hägn. Kalven Ville håller just på att vakna upp efter nedsövning och hovvård. Vi är på jakt efter lämpliga fotomodeller som sällskap åt Camilla Jönsson. En nyvaken myskkalv i tonåren är inget djurskötarna vill utsätta den nya djurparkschefen för. De förslår istället renarna. Med lite mat i krubban låter de sig gärna fotograferas medan de håller ett vaksamt öga på chefen.

 

Började i kommunen

Naturvårdsarbete har alltid varit en självklarhet för Camilla Jönsson. Insikten om att hon skulle passa som chef kom långt senare. Efter biologstudier på Lunds universitet lyckades hon övertyga sin hemkommun, Höör, om att de behövde hennes kunskaper och engagemang. Men efter tio år som bland annat kommunekolog och Agenda 21-samordnare hamnade hon i en kris.

– Jag tog mig en rejäl funderare på vad jag ville göra med mitt liv. Med fortsatt naturvårdsarbete i Skåne fanns det 33 kommuner, en länsstyrelse och ett universitet att välja på, säger hon. Det sistnämnda tilltalade mig inte alls. Kommunen hade jag jobbat på. Alltså återstod länsstyrelsen.

Med ett föreståndarvikariat på Söderåsens nationalpark, i nordöstra Skåne fick hon in en fot på länsstyrelsen. Väl där började hon arbeta med verksamhetsutveckling, vilket gav henne både kontaktnät och insikt om organisationen. Och inte minst en inblick i utvecklings- och kvalitetsarbete.

– Jag tyckte det var spännande och insåg att ledarrollen nog passade mig. Verksamhetsutvecklingen ledde till en omorganisation och därmed nya tjänster. När det därför blev en helt ny chefstjänst ledig på miljöavdelningen sökte jag den.

2005 tillträdde hon som naturvårdsdirektör, eller sektionschef som Camilla Jönsson föredrar att kalla tjänsten.

– Det låter så fånigt med de där titlarna. De säger ju ändå ingenting, säger hon.

 

Turism och bevarande

Tre år senare blev tjänsten som djurparkschef ledig och Camilla Jönsson kände sig mogen att gå vidare. Djurparken, en av Skånes största turistattraktioner, lockar årligen över 200 000 besökare och har en årsomsättning på 18 miljoner kronor. Naturvårdsarbete går som en röd tråd genom verksamheten, vars ena huvuduppgift är att bevara nordiska djur. Myskoxarna, vargarna, berguvarna och de andra däggdjuren, fåglarna och grod- och kräldjuren har sina hägn utspridda på ett 100 hektar stort område i de mellanskånska skogarna. Camilla Jönsson ser framemot sitt nya jobb.

– Det ska bli jätteroligt. Det här är en helt annan typ av naturvårdsarbete, säger hon.

Är några stora förändringar i verksamheten att vänta?

– Jag kommer först av allt att lära mig verksamheten, sätta mig in i alla delar, säger Camilla Jönsson. Sedan kan jag börja fundera över vad som behöver förändras och utvecklas. För mig är det otroligt viktigt att utvecklingsarbetet sker i verksamheten. Jag kan inte komma utifrån och göra utvecklings- och förändringsarbete vid sidan om eller ovanpå.

Hon tror inte att det blir så stor skillnad på att leda arbetet i en djurpark jämfört med att vara sektionschef på länsstyrelsen.

– Man sätter mål som man jobbar efter att uppnå, oavsett om det är i länsstyrelsen eller i en djurpark. Målen är förstås vitt skilda men metoderna är till stor del de samma.

 

Tid som bonus

En extra bonus fick hon vid den nya anställningen. Inte i form av pengar, utan ovärderlig tid, en och en halv timme extra per dygn. Så mycket längre tid tog pendlingen från huset i skogen utanför Höör till länsstyrelsen i Malmö, jämfört med till djurparken. Välbehövda timmar för en heltidsarbetande chef på landet med man och två barn i skol- och hockeyåldern.

– Jag tänkte faktiskt inte på det så mycket i Malmö, men det är otroligt skönt med så kort resväg nu! I eftermiddag har jag utvecklingssamtal för ena sonen och det är ju inga som helst problem att smita iväg en stund för det!

Åsa Langefors
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies