Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetaren sex gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du annonsera i tidningen, klicka här.

Vill du kontakta redaktionen, mejla redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2717 artiklar

Varför dör älgar och fåglar av tiaminbrist?

Frågan om vad som orsakar brist på tiamin, vitamin B1, är fortfarande obesvarad, trots att ett hundratal forskare arbetade med tiaminbristen hos lax under 1990-talet.

Varför är det så mycket skum i åarna?

Sannolikt beror det på mycket organiskt material i vattnet som skummar exempelvis vid Islandsfallet i Uppsala. 

Life science växer över sundet

Nya startup-bolag, ESS, universitetet och Region Skåne har med råge fyllt upp Astra Zenecas gamla lokaler i Lund. Närheten till Danmark bidrar till att life science i Sydsverige har hämtat sig snabbt.

Fråga experten: Ramlade med cykeln – är det en arbetsskada?

Jag körde omkull med cykeln på vägen till jobbet och gjorde illa knäet. Hittills har jag varit borta två veckor från jobbet, och det lär bli minst fyra veckor till. Nu undrar jag om det klassas som en arbetsskada och vilken ersättning jag kan få? Måste jag själv ansöka om ersättning?

Kan dofter minska skadorna i skogen?

Många djur orienterar sig minst lika mycket med hjälp av dofter som med sin syn och hörsel. Detta gör det möjligt att påverka skadegörare i skogen med hjälp av doftsignaler.

Hur många kvadratmeter solceller behövs för att driva en elbil?

Har planer på att installera solceller på taket hemma i Stockholm. Nu undrar jag hur stor yta med solceller som behövs för att driva en elbil under ett år? Räknar med att köra tusen mil per år. 

Smarta textilier

Tänk att du drar på dig en dräkt som ger dig nya krafter. Helt plötsligt kan du göra sådant som du inte kunde göra innan. Låter det som Superman? Scenariot kan bli verklighet, tack vare smarta textilier.

Vildapelsin från Island

Island är bäst i Europa på förnybar energi. Ön producerar fem gånger så mycket elektricitet som behövs. Mellan de snötäckta bergen växer bananer, vildapelsiner och kaffebönor – året om.

Sommartid är omvalstid

Om du inte leder dig själv kommer nån annan att göra det. Ta en funderare på om ditt egna ledarskap är hållbart – för dig själv!

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies