Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetaren sex gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du annonsera i tidningen, klicka här.

Vill du kontakta redaktionen, mejla redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2721 artiklar

Kvantfysiken ger datorerna superkrafter

Kvantfysikens principer har varit kända sedan 1920-talet. På 1990-talet blev det möjligt att gå från teori till praxis och utföra experiment. Nu, nästan 100 år senare, är det dags att satsa på tillämpningen: kvantdatorn. 

 

Behövs tillskott av omega-3?

Behöver man ta tillskott av omega-3 om man äter en normal kost, med lax en gång i veckan? Innehåller den odlade laxen lika mycket omega-3 som den vilda?

Hur länge räcker fosforn?

Forskare har länge varnat för att fosforn ska ta slut. Behöver vi återvinna fosfor eller har man hittat nya fyndigheter?

Får man säga vad som helst om sin arbetsgivare på Facebook?

Vår yttrandefrihet ger oss långtgående rätt att säga vad vi tycker. Men det gäller inte på jobbet, särskilt inte om arbetsgivaren är privat. Då väger lojalitetsplikten tyngre.

Varför dör älgar och fåglar av tiaminbrist?

Frågan om vad som orsakar brist på tiamin, vitamin B1, är fortfarande obesvarad, trots att ett hundratal forskare arbetade med tiaminbristen hos lax under 1990-talet.

Varför är det så mycket skum i åarna?

Sannolikt beror det på mycket organiskt material i vattnet som skummar exempelvis vid Islandsfallet i Uppsala. 

Life science växer över sundet

Nya startup-bolag, ESS, universitetet och Region Skåne har med råge fyllt upp Astra Zenecas gamla lokaler i Lund. Närheten till Danmark bidrar till att life science i Sydsverige har hämtat sig snabbt.

Fråga experten: Ramlade med cykeln – är det en arbetsskada?

Jag körde omkull med cykeln på vägen till jobbet och gjorde illa knäet. Hittills har jag varit borta två veckor från jobbet, och det lär bli minst fyra veckor till. Nu undrar jag om det klassas som en arbetsskada och vilken ersättning jag kan få? Måste jag själv ansöka om ersättning?

Kan dofter minska skadorna i skogen?

Många djur orienterar sig minst lika mycket med hjälp av dofter som med sin syn och hörsel. Detta gör det möjligt att påverka skadegörare i skogen med hjälp av doftsignaler.

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies