Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetaren sex gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du annonsera i tidningen, klicka här.

Vill du kontakta redaktionen, mejla redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2724 artiklar

Även sommarjobbet ger pension

- Jag gillar att beskriva krångliga saker på ett enkelt sätt och på min bloggen skriver jag om stort och smått som rör tjänstepension, säger Anna Allerstrand, pensions- och försäkringsrådgivare på PTK.

Läkare bättre än lärare på att bedöma studenters hälsa

En ny utredning föreslår flera förbättringar för att öka tryggheten för studenter som blir sjuka. Att reglerna blir mer lika de som gäller för resten av arbetslivet är positivt, men förslaget på hur kompensationen för en sjukskrivning ska gå till riskerar att leda fel, menar Naturvetarna.

”Med bara a-kassa hade det blivit kärvt”

Att bli uppsagd från jobbet kan slå hårt. Tack vare Naturvetarnas inkomstförsäkring klarade Linnéa och hennes kollega försörjningen innan de fick nytt arbete.

Kvantfysiken ger datorerna superkrafter

Kvantfysikens principer har varit kända sedan 1920-talet. På 1990-talet blev det möjligt att gå från teori till praxis och utföra experiment. Nu, nästan 100 år senare, är det dags att satsa på tillämpningen: kvantdatorn. 

 

Behövs tillskott av omega-3?

Behöver man ta tillskott av omega-3 om man äter en normal kost, med lax en gång i veckan? Innehåller den odlade laxen lika mycket omega-3 som den vilda?

Hur länge räcker fosforn?

Forskare har länge varnat för att fosforn ska ta slut. Behöver vi återvinna fosfor eller har man hittat nya fyndigheter?

Får man säga vad som helst om sin arbetsgivare på Facebook?

Vår yttrandefrihet ger oss långtgående rätt att säga vad vi tycker. Men det gäller inte på jobbet, särskilt inte om arbetsgivaren är privat. Då väger lojalitetsplikten tyngre.

Varför dör älgar och fåglar av tiaminbrist?

Frågan om vad som orsakar brist på tiamin, vitamin B1, är fortfarande obesvarad, trots att ett hundratal forskare arbetade med tiaminbristen hos lax under 1990-talet.

Varför är det så mycket skum i åarna?

Sannolikt beror det på mycket organiskt material i vattnet som skummar exempelvis vid Islandsfallet i Uppsala. 

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies