Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetaren sex gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du se utgivningsplanen eller annonsera i tidningen, klicka här.

Vill du kontakta redaktionen, mejla redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2833 artiklar

Som student, vad är viktigt för dig?

Många studenter lägger tid på ideella uppdrag, fritidsintressen och projekt vid sidan av studierna. Frågor kring jämlikhet och miljö är några saker som många går igång på. Vad är din passion?

Nya regler för sjuklön

Från och med 1 januari 2019 ersätter ett karensavdrag den nuvarande karensdagen. I lagen om sjuklön föreslås avdraget uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön.

Duellen: Är biodrivmedel bra för klimatet?

Att tanka bilen med etanol är ingen bra idé, enligt en Chalmersforskare som menar att annan odling trängs undan med avskogning som följd. Svenska bioenergiföreningens vd kommer till en helt annan slutsats och vill se lagkrav på högre inblandning av etanol, eller motsvarande, i bensinen.

Skydda din inkomst!

Om du som är småföretagare tar ut mycket låg lön från din firma, kan det få stora negativa konsekvenser. Naturvetarnas företagarservice tipsar här om hur du ska tänka kring att ut lön, karensdagar och sjuklön. 

Sätt ramarna i dialog med chefen

Att erbjuda medlemmarna verktyg så att de själva kan påverka sin lön, villkor och möjligheter. Det är den viktigaste fackliga frågan, enligt Bo Seving, förhandlingsdirektör på Naturvetarna.

Månadens fråga: Vilken facklig fråga är viktigast för dig?

Fackets roll har vidgats och gäller i dag mer än löner och arbetsvillkor. Nu undrar vi vilka fackliga frågor som du tycker är viktigast i arbetslivet?

Varför måsta man tacka nej till juristförsäkringen?

Många nöjda medlemmar har använt den nya juristförsäkringen, som ger trygghet i privatlivet. Men en del har blivit upprörda för att de måste tacka nej om de inte vill ha försäkringen. Klara Rapp, avdelningschef på Naturvetarna, förklarar varför den lösningen valdes.

Klimat och miljö drabbas av ny budget

Den budget för 2019 som M och KD röstade igenom i mitten av december innebär mindre pengar till miljö och klimat. De myndigheter som påverkas, och som Naturvetarna är kontaktförbund för, är bland andra Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och landets 21 länsstyrelser.

Svamp ska göra industrin grönare

Enzymer från vanliga skogssvampar har redan bidragit till att göra tvättmedel mer miljövänliga. Nu hoppas svampforskaren Sara Landvik på nästa genombrott. Kommer svamparna att revolutionera industrin i grunden?

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies