Frågor & svar
Vi erbjuder

Tidning och nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. 

Tidningen Naturvetaren innehåller inspirerande reportage och aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Den ges ut fyra gånger per år och finns även på issuu.com/naturvetare. Vill du beställa en prenumeration till någon? Mejla redaktion@naturvetarna.se.

Vill du se utgivningsplanen eller annonsera i tidningen, klicka här.

Filtrera artiklar

3237 artiklar

En folksamling med olika lönesiffror över bilden

Ny lönestatistik

Vi har äran att presentera ny lönestatistik för naturvetare. I genomsnitt höjdes lönerna med 3,2 procent under 2020 för dem som hade lönerevision. Många fick vänta med lönehöjningar till årets slut som en följd av pandemin.

7 tips: använd lönestatistiken på rätt sätt

Gör många urval. Vidga dina vyer. Var påhittig. Det är några av tipsen när du tittar på lönestatistik. Marknad, bransch, arbetsgivare och individ påverkar din lön.

Man som sitter framför datorn

Allt om naturvetares löner

Här samlar vi allt som har med naturvetares löner att göra. De bästa lönetipsen inför lönesamtalet, liksom aktuell lönestatistik för naturvetare. 

Naturvetares arbetsmarknad 2021

Naturvetenskaplig kompetens står sig starkt på arbetsmarknaden enligt en ny arbetsmarknadsrapport från Naturvetarna. Naturvetare har nyckelkompetens i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Ljuset i tunneln

Äntligen börjar vi se ljuset i tunneln. Vaccinationerna har kommit igång, även om det lär dröja innan vi som inte tillhör riskgrupperna får vår spruta. Helt rätt att prioritera dem som jobbar i sjukvården.

Duellen: Ska rötslam få spridas på våra åkrar?

I en cirkulär ekonomi är rötslam en viktig resurs som är bra för både miljö och klimat, menar en miljöexpert på Svenskt vatten. Men att sprida rötslam på våra åkrar är omstritt. En forskare varnar för att det är en tickande miljöbomb.

Bild som symboliserar digital utmaning

Digitalt språng med utmaningar

Pandemin har gett digitaliseringen en knuff framåt. Men det finns kunskapsluckor, som hur säkerheten och den personliga integriteten ska hanteras.

Klara årets fattigaste månad

Januari är sedan länge känt som årets fattigaste månad. Kanske spenderades det mer pengar än vanligt under ledigheten. Kanske en julklapp för mycket, en och annan kreditfaktura eller har hemarbetet gjort att du internet-shoppat en del?

Gör sig geologer särskilt bra på film?

Forskaren Erik Sturkell har gått till botten med hur geologer framställs på bioduken.