Fråga oss här!
Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Tidningen Naturvetaren innehåller inspirerande reportage och aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Du hittar nyheter inom forskning, vetenskap och ledarskap. Längre ner på denna sida finns alla våra publicerade nyheter. Som medlem får du Naturvetaren fyra gånger per år och tidningen finns även på issuu.com/naturvetare. Vill du beställa en prenumeration till någon? Mejla redaktion@naturvetarna.se.

Vill du se utgivningsplanen eller annonsera i tidningen, klicka här.

Filtrera artiklar

3128 artiklar

Dirk driver projekten framåt

Livslångt lärande gäller för Dirk Weigelt. Under sin långa karriär inom kemi har han hela tiden skaffat sig nya erfarenheter. Nu ser han fram emot att jobba som enhetschef för Analys på Research Institutes of Sweden, RISE.

Vem har ansvar för arbetsmiljön hemma?

Jag jobbar hemma nu i coronatider och känner att ryggen och nacken blir stelare för varje dag och smärtan kommer smygande. Att jobba vid köksbordet tär på kroppen. Kan jag begära från min arbetsgivare att min kontorsstol och mitt höj- och sänkbara skrivbord levereras hem till mig? Och vilka försäkringar gäller om skadan skulle vara framme?

Chef som håller dörren öppen

Som stabschef är Lene Sörensen tillgänglig och har stor tillit till sina medarbetare. Kanske det bidrar till att Centrum för medfödda metabola sjukdomar är världsledande inom sitt område.

Så påverkar vädret vår hälsa

Hjärtklappning, huvudvärk och ont i lederna. Påverkar vädret hur vi mår eller är det en myt? Anna Oudin är epidemiolog och statistiker på Umeå universitet. Hon forskar bland annat om hur temperatur påverkar hälsan.

Eva mäter väder för bättre prognoser

Sverige har en unik serie av vädermätningar. Data från 1756 finns väl bevarade i SMHI:s arkiv. Observatoriekullen i Stockholm toppar, men Bjuröklubb, Hoburg och Abisko är inte långt efter.

Med cowboyboots in i finrummen

Krönika: "Med all respekt för mina polare som pluggat på Handels och läst till jurister i Uppsala och Lund." Elisabeth Ericson vill att fler naturvetare tar plats på stolarna i styrelserummen och kniper åt sig vd-poster. Hon är konsult och företagarmedlem i Naturvetarna.

Emil har koll på grundvattnet

Vatten är en av våra viktigaste naturtillgångar. Under några år har Sverige haft ovanligt låga grundvattennivåer. Om gräsmattan ska vattnas och poolen fyllas, eller om man ska spara så mycket som möjligt, har blivit ständiga snackisar.

Försvagning av fackliga rättigheter i världen

Det som är självklart för oss är livsfarligt för andra. Enligt Världsfackets rapport Global Rights Index 2020 kränks och försvagas arbetstagares rättigheter runt om i världen. 

Madeleine Warghusen krönika

Den 1 juni trampar jag ut till Naturvetarna för min första arbetsdag som förhandlingschef/avdelningschef. Solen skiner, det är den första riktigt varma dagen på sommaren och trädgårdssångaren kvittrar nöjt i träden utanför huset. Det är något som jag inte är van vid från min förra arbetsplats på Ledarna mitt på bullriga Fridhemsplan. Jag har nu en dryg halvtimma åt vardera håll på cykeln, så vardagsmotionen är, så att säga, fixad.