Frågor & svar
Vi erbjuder

Tidning och nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. 

Tidningen Naturvetaren innehåller inspirerande reportage och aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Den ges ut fyra gånger per år och finns även på issuu.com/naturvetare. Vill du beställa en prenumeration till någon? Mejla redaktion@naturvetarna.se.

Vill du se utgivningsplanen eller annonsera i tidningen, klicka här.

Filtrera artiklar

3267 artiklar

Bättre villkor och löner för bma

Idag på internationella biomedicinska analytikerdagen slår Naturvetarna ett slag för att arbetsvillkor och löner måste förbättras för bma och andra professioner inom diagnostiken.

Man som sitter framför datorn

Allt om lönesamtalet

Här samlar vi tips och råd som är bra att ha med sig inför lönesamtalet. Vilka argument du ska lyfta, liksom aktuell lönestatistik för naturvetare. 

Porträtt på Maria

Marias team ska ge Sverige mer hållbar mat

Engagemanget för marknadsfrågor och hållbar livsmedelsproduktion fick agronomen Maria Lindsäth att söka jobbet som enhetschef på Jordbruksverket. Att coacha medarbetare och få dem att växa i sin roll är en bonus med jobbet, men också en utmaning i pandemin.

Regler och tips när du jobbar hemma

Många naturvetare jobbar hemma under coronapandemin. Här samlar vi tips och berättelser om arbetsmiljön vid hemarbete. Vi kommer också att reda ut vad lagen säger om distansarbete.

Man med väska och karta

Månadens fråga: Hur kommer du att resa efter pandemin?

Hemester, hemarbete och digitala möten har minskat utsläppen av växthusgaser under pandemin. Nu undrar vi hur du kommer att förändra ditt sätt resa när vi är tillbaka i ett normalläge igen.

Maria brinner för löner

För Maria Ekström är lönen den viktigaste fackliga frågan. Hon deltog på Naturvetarnas kongress för tre år sedan och kände att hon verkligen kunde påverka.

Nikita tipsar – Är du verkligen så misslyckad?

I veckan pratade jag i telefon med en student. När hon pratade om sina tentor, stressen och vilka krav hon hade på sig själv så kände jag igen mig. Jag kunde på avstånd känna hur stressad hon var och att kraven hon satte på sig själv liknade de krav jag hade under min studietid.

mamma och två barn som leker

Är du rätt försäkrad?

När du jobbar hemma har du inte samma försäkringsskydd som om du skulle vara på arbetsplatsen. Som medlem i Naturvetarna kan du teckna en privat olycksfallsförsäkring som täcker upp för skador på hemmakontoret och på fritiden. Ännu ett tips är att bygga på inkomstförsäkringen nu när det är lite skakigt på arbetsmarknaden. 

En social och juridisk gråzon

På arbetsplatsen är jag säkrad med hängslen och livremmar. Men det gäller inte riktigt på hemmaplan. Om jag får en brännskada när jag kokar kaffe på jobbet gäller försäkringen, men inte om jag tar en paus på hemmakontoret och råkar ut för en skada.