Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetaren sex gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt aktuellt om naturvetares utbildning, arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du annonsera i tidningen, klicka här.

Vill du kontakta redaktionen, mejla redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2777 artiklar

Medivir varslar 60 medarbetare

Det tidigare så framgångsrika läkemedelsbolaget Medivir drar ner på sin forskning och varslar 60 anställda om uppsägning. Medivir har påkallat förhandling med Akademikerföreningen, som företräder Naturvetarnas medlemmar.

Ge forskare samma trygghet som andra i arbetslivet

Var tredje inom akademin saknar fast anställning. Ska Sverige fortsätta att vara ett innovativt kunskapsland behöver forskarna anställningstrygghet och förutsägbarhet, menar Naturvetarna.

Snabba provsvar gav pris

Landstinget i Värmland har utsett avdelningen för klinisk patologi på Centralsjukhuset i Karlstad till Årets vägvisare. De har lyckats med bedriften att halvera svarstiderna för vävnadsprover, som är en viktig del i utredningen av bland annat tumörsjukdomar.

Pristagare snabbar på evolutionen

Tänk att kunna bemästra evolutionen. Det kan man säga att pristagarna i kemi gör. Frances H Arnold har utvecklat en metod för att ta fram nya enzymer, som är mer effektiva än de enzymer som vi har runt omkring oss och finns naturligt.

Nobelpris kastar ljus över laserfysik

De verktyg av ljus som har belönats med årets Nobelpris i fysik har skapat stor nytta för mänskligheten, helt i Alfred Nobels anda. Ögonlaser rättar till synfel för miljontals människor varje år och den optiska pincetten banar väg för nya läkemedel.

Nobelpris till behandling av cancer

Immunterapi, som stimulerar kroppens eget immunförsvar, är ett stort steg i kampen mot cancer. Den upptäckten belönas med Nobelpriset i medicin. På Uppsala universitet utvecklar Angelica Loskog nya terapier mot cancer.

Månadens fråga: Hur ska en bra chef vara?

Att ha en bra chef står högt på mångas önskelista. Det ger möjligheter till utveckling och trivsel. Nu undrar vi hur du tycker att en chef ska vara för att du ska växa och må bra.

Coachande ledarskap är nummer ett

Att vara en bra chef är lättare sagt än gjort. Att gå från drivande och peka med hela handen till att lyssna in och coacha kräver träning i ledarskap.

Duellen: Borde gensaxen skräddarsy våra växter?

EU-domstolen har beslutat att klassa den så kallade gensaxen, crispr, som GMO. En forskare i Umeå menar att det hämmar forskningen samtidigt som maten kommer att produceras med mer kemikalier. En organisation som bevakar lobbyism i Bryssel välkomnar beslutet.

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies