Fråga oss här!
Vi erbjuder
Foto: Anna Ledin Wirén

Värdet av att vara studentmedlem

Vi kan din utbildning och framtida karriär. Som studentmedlem får du vägledning och verktyg att nå dina mål. 

Hitta rätt i din framtida karriär

Som student kan du förbereda dig och göra det mesta av ditt framtida arbetsliv redan nu. För att förbereda dig inför första jobbet kan du bland annat boka Granskning av LinkedIn-profil, intervjuträning och cv-coachning med en karriärrådgivare. Vi arbetar för att utbildningen ska hålla hög kvalitet och förbereda dig inför arbetslivet. 

Du får också möjligheten att engagera dig i naturvetares frågor, till exempel i studentrådets styrelse eller som studentmarknadsförare. Det ger dig värdefulla erfarenheter inför framtiden. 

Kunskap och inspiration om din framtida karriär får du genom vår arbetsmarknadsinformation om var naturvetare jobbar, där du får koll på till exempel vanliga arbetsgivare, lönestatistik och arbetsområden, samt genom att läsa medlemstidningen Naturvetaren. 

Rätt lön för din kompetens

Vi har Sveriges bästa lönestatistik för naturvetare i verktyget Saco lönesök. Du kan även få hjälp att tolka lönestatistiken och råd om lön via vår medlemsrådgivning. När du börjat jobba och ska löneförhandla för första gången kan du boka coachning i lönesamtal med en av våra rådgivare. De ger dig tips på hur du ska lägga upp argumenten i förhandlingen för att du ska känna dig trygg och påläst. 

Trygghet, råd och stöd

Vi ger dig stöd när du behöver det, oavsett om det handlar om arbetsvillkor när du jobbar extra eller inför ditt första jobb efter examen. Dessutom förhandlar vi fram förmåner som tryggar dig under studietiden. Som studentmedlem får du: 

Gå även med i Akademikernas a-kassa om du arbetat före eller under studietiden. Då kan du ansöka om ersättning om du skulle bli arbetslös efter studierna. Om du blir beviljad a-kassa efter att du avslutat dina studier kan du även ta del av vår inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet i Naturvetarna. Du måste då ha varit medlem i minst 12 månader för att kunna ta del av den. 

Att vara medlem under studietiden är därför en bra investering inför din framtid!

Tillsammans skapar vi goda villkor

Ett stort värde i att vara medlem är också att vi arbetar för att du ska ha goda arbetsvillkor när du börjar jobba. Det gör vi genom att förhandla fram förmånliga kollektivavtal. Kollektivavtal = goda arbetsvillkor, trygghet och förmåner. När du är med i ett fackförbund stödjer du vårt arbete. Ju fler medlemmar vi är, desto mer kan vi påverka naturvetares arbetsvillkor. Som medlem bidrar du till ett hållbart arbetsliv. 

Kollektivavtalen innehåller villkor som inte finns lagstadgade. Till exempel möjlighet att påverka din lön genom det årliga lönesamtalet. De ger dig extra förmåner om du skulle bli sjuk eller förälder. Dessutom innebär det att du får tjänstepension som blir viktigt längre fram i livet. 

Om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal har du också möjlighet att påverka på din arbetsplats som förtroendevald.

Skulle du börja jobba hos en arbetsgivare utan kollektivavtal, kan du få stöd och råd via vår medlemsrådgivning om vad du bör tänka på. I dessa fall blir ditt anställningsavtal extra viktigt. 

Välkommen som medlem i Naturvetarna!

Senast uppdaterad: